31 december 2008

Nån slags årskrönika

... borde man ju smälla upp på bloggen så här års - men jag borde jag ha börjat skriva den för ett år sedan för att få med allt som hänt. Vilket år!

Några höjdpunkter:

- skrivarkurserna i Sevilla i våras. Härliga deltagare och inbjudna lärare hos hyresvärden from hell.
- att ALF bokförlag gav ut tre nya skönlitterära debutanter
- att seglingssäsongen slutade lyckligt i London trots motorhaveri och vädrets motsträviga makter
- skrivarkursen i Sitges, myyyys
- skrivarkursen i Londons storstadsbrus
- alla möten med skrivande människor i Spanien, Portugal, Frankrike, England och Sverige
- kontraktet med Fay Weldon (vilket spännande år 2009 blir!)
- bokmässan i Göteborg i vår gemytliga kaosmonter
- alla onlinediskussioner med blivande författare
- lyckostunderna när "mina" författare blivit antagna av förlag!

Tack alla som korsat min väg i år! Vad kul 2009 ska bli!

23 december 2008

God Jul!

Hoppas alla mina vänner får en jättefin julafton! Sjäv drömmer jag om att vara host- och feberfri och lite piggare och gladare i morgon. Det har varit ett par jobbiga veckor. Men som alla författare och dramatiker vet - det är strapatserna som räknas.

Julkramar!
Ann

10 december 2008

Halvpackad

... men bara i väskan tyvärr, skulle snart behöva en redig tranquilizer. Har inte hunnit med hälften av allt jag ska göra än. Har kommit på att det visst går att skjuta upp saker fast man ska resa. Allt utom resan. Och har hamnat i tidningen igen, denna gång i Svenska Handelskammarens tidning Focus som görs i Estland. Kolla sid 23-24 här. Verkar som om jag har min fejm-vecka. Blev intervjuad av Aftonbladet häromdagen också. Och är en Malin-favorit :-) Ja Jisses. Åter till packa-fixa-trixa...

Opackad

Startar resan till Sverige om mindre än 24 timmar. Ska innan dess hinna svara på tre distanskursbrev, ge ett utlåtande på en roman (jodå, har hunnit läsa den), förbereda en helsidesannons till en engelsk tidning, duscha, hämta mitt bibliotekskort, leta efter en julklapp jag inte hittade igår, svara på en massa mail som högat upp sig, tvätta en 30-graderstvätt (måste köpa tvättmedel först, jämrans, men då kan jag köpa lunchbrödet också), leta upp adresser till 10 mottagare som ska få paket på posten, laga lunch, ringa fyra viktiga samtal, skriva ett nyhetsbrev, byta sängkläder, coacha en författare, ha avskedsmiddag med några vänner på smaskiga Bordello, gräva fram väskorna ur pilotkojsdjupet, rensa ur kylskåpet, packa...

En lugnare dag än vanligt, tro det eller ej :-)

Men känns ändå lite stressigt eftersom det plötsligt inte går att skjuta upp något. En resa skapar en definitiv deadline. Hu, borta en hel månad från mitt kreativa hörn i båten. Men jag längtar efter att få rita upp planer i mitt A3-block i stugan på Ljusterö. Ett sådant har jag inte plats med här.

Nästa gång skriver jag från ett helt annat hörn.

Deckare på plats

I Expressen kan du just nu testa dina kunskaper om på vilka platser svenska deckare utspelar sig. Noterar att hela 91% har svarat rätt på Camilla Läckberg-frågan.

Frågan är vilken som blir nästa deckarort? Är det viktigt att etablera en plats i boken? Eller är det som Marie Peterson skriver i debatten om obegripligt klassa deckare "att ortsnamnsplaceringar numera är så skamlösa att man kan tro att böckerna sponsras av Turistrådet"

09 december 2008

Julklappar!!

Ska bara jobba ett par timmar till idag och sedan ge mig ut på julklappssafari i storstaden. Måste tyvärr till Oxford street, en av julklappsönskningarna finns bara där. Vi koncentrerar oss på barnen i år, blir nog inga klappar till de vuxna. Min man borde för övrigt befinna sig här efter den minnesvärda jul då jag fick en komposthink ...

"Det borde finnas en nättidskrift om deckare."

Jag hoppas att någon nappar på Bertil R Widerbergs uppmaning när nu Jury läggs ner! En nättidning låter som en bra idé tycker jag, skulle förmodligen kunna få större spridning eftersom deckarintreset fortfarande är stort men papperstidningen haft en ganska smal läsargrupp. Och som Bertil R Widerberg säger i DN - "det är ju kvinnor som läser mest, så det vore bättre om de också skrev". Any takers?

(nej, själv har jag inte tid, men jag kommer att bli en trogen läsare och gärna bidra med en eller annan artikel - vi har ju flera deckare på gång på förlaget)

08 december 2008

Bokförlagsspecial

I Företagarförbundets tidning Fria Företagare finns det i senaste numret ett antal artiklar om "de nya bokförläggarna". Inklusive en knäppis som startat förlag från segelbåten :-) (kolla sidan 43)

06 december 2008

ALF-författare i CS

Charlotta Rydholm - författare till Flykt, om så bara för en liten stund - har skrivit en kul krönika i Computer Sweden. Mer på samma tema återfinns förstås i boken.

04 december 2008

Fay-längtan

Jag är så glad varje gång det blir lite pys och ryk omkring Fay Weldons bok, som vi just arbetar intensivt med på förlaget. Senast är det Bokhoras Jessica som längtar till våren, då "En styvmors dagbok" ges ut och Fay själv kommer till Stockholm och Boksalongen. Jag längtar också, det ska bli lovely!

Plot-kalender

Plot Whisperer har startat en "National Plot Writing Month" i december, speciellt inriktad på att få stil på färdigskrivna råmanus. Det ser dock ut som om man kan ha nytta av informationen även om man är mitt uppe i, eller inte har startat, sitt skrivarprojekt.

What: Craft a draft of your work into a novel, memoir, screenplay in a month’s time.

Who: Anyone who has written a draft of a novel, memoir, or screenplay and is now ready to craft the project into a coherent piece worthy of publication.

Why: The first draft of any writing project is considered the generative phase. The muse is often responsible for much of the generative phase. The writer acts as a conduit and allows the inspiration to come through onto the page. The generative phase is all about getting the words on the page.At the end of the generative phase, a writer is often faced with a manuscript full of holes and missteps, confusion and chaos. This is part of the process in that editing in the generative phase risks stifling the muse, which often results in stagnation. When a writer completes the generative phase the real work begins—crafting the words into a coherent story.

This is where National Plot Writing Month comes into play. Läs mer....

30 november 2008

Fet, ful och fotad (en film med A Ljungberg)

Innan man skriver en bok kan det vara bra att fundera över vilken genre man ska skriva i. Thriller, drama, chick-lit, romantik, deckare, skräck....

Detsamma gäller förstås när man skriver en film. Själv ska jag ha huvudrollen i en film i morgon. Har vunnit en glamorös dag:
http://www.pierrelemond.com/yourday.html

Tar med mig min båtkompis Linda som är lika upphetsad som jag över äventyret. Hon är lite rynkigare än jag men rätt fotogenique så jag gissar att hennes film blir åt romantik/drama-hållet medan min blir antingen komedi, tragedi eller skräck.

Även om det känns som en chick-flick, innerst inne. Blir nog aldrig vuxen. Min genre får vara "evig ungdom".

;-D

29 november 2008

Julklappsläge

Det passar min plånbok att bo i London. Storbritannien ska visst ta bort momsen inför julhandeln. Jag ser framför mig ystra dagar när jag springer runt och letar klappar till alla fem bonusbarnbarnen och vilar ut (och jobbar!!) på de lugnaste pubarna. En favorit är The Victoria i närheten av Lancaster Gate som har världens mysigaste lilla biblioteksbar på övervåningen. Satt där helt ostört i flera timmar häromdagen. Men det finns fler att prova. Ska dock försöka banka tillbaka idén om att skriva om "de 101 bästa pubarna för författare" dit den kom ifrån - det har jag tyvärr inte tid med!

28 november 2008

Mörkrädd

Alla som haft mig lektör, författarcoach eller skrivarkursledare vet att jag kan reagera över upprepningar, eftersom de kan försvaga texten med sin övertydlighet. Och det är jag inte ensam om. I decembernumret av engelska tidningen Writing Magazine presenteras årets kalkontexter ur publicerade böcker, bl a följande :

Everywhere was dark, dark darkness.
Blackness. Black. Black blackness.


And from the same author:

The darkness all around him was
thick, black, stygian. It was a stifling,
overwhelming, suffocating darkness.
A horrifying terrifying darkness. A
darkness of the nethermost pit of hell.
Indescribable.


Nu vet jag ju inte om detta var ett utdrag ur något som är tänkt som en humoristisk text. Isåfall kan det tjäna sitt syfte. I annat fall - ja ni hajar! (så slipper jag upprepa mig:-)

Upprepningar kan absolut tjäna sitt syfte t ex för rytmen i texten. Och som Ylva Wallin så klokt skriver är upprepningar ett bra sätt att närma sig en text.

27 november 2008

Följebrev till förlag och agenter

Det brukar sägas att det följebrev som skickas med ett färdigt manus till förlag - när man hoppas på utgivning - ska vara kort och konsist. Och att man inte ska berätta att mamma tycker den är bra.

Men nyligen har en av "mina" författare fått ovationer från flera förlag för sitt långa, personliga och roliga följebrev - de meddelar att det var avgörande för att de vill läsa boken. Kul!

Och i senaste numret av engelska tidningen Writers' Forum tipsar författaren óch bokmarknadsföringsexperten Alison Baverstock om att man absolut bör ha med alla intressanta detaljer man kan komma på. Till exempel:

  • om något lustigt hände under skrivandet av boken (märkliga svar vid research på bliblioteket, missförstånd över titeln osv)
  • hur lång tid boken tog att skriva ("This book is dedicated to my daughter, without whose helpful involvement it would have been completed in half the time" )
  • hur du fick idén till boken
  • hur du kom på titeln
  • var du skrev den - om du har skrivit på någon ovanlig plats, ju ovanligare desto bättre (babordssoffan i båtsalongen?)
  • om du har några ovanliga hobbies, husdjur, jobb eller intressen.

:-)

26 november 2008

Boka JulOrd!

Är du rädd att bli stinn av alla kommande julbord! Välkommen till ett JulOrd som har mer föda för din kreativitet - speciellt om du gillar att skriva och läsa.

Den 16 december blir det en julig kväll i Gamla stan, Stockholm, med författarprat, böcker, information om nya spännande skrivarkurser och skrivarresor, massor av skrivartips (förbered gärna frågor!) och glatt sällskap. Dessutom blir det ett muntert gravöl för Skrivarkalendern som uppstår i nya skepnader.

Läs mer och föranmäl dig här!

Prosakurs med Monica Rolfner

Monica Rolfner, filmmanusförfattare, dramaturg, lektör, recensent, krönikör och - tadaaaa - skrivarkursledare på Ordenrunt-kurs i London i mars har skrivit en lång härlig beskrivning av sin kurs. Kolla här!

21 november 2008

Ett beslut som frigör tid och kraft

Efter en vecka präglad av feber, datorstrul, högvis med jobb och en att-göra-lista som växer snabbare än jag hinner checka av den har jag tagit ett viktigt beslut: jag ska skaffa mig en "virtuell assistent" som kan hjälpa mig med allt det där som ligger lite utanför det jag egentligen borde hålla på med. Nu återstår bara att hitta rätt person eller företag. Men jisses så skönt det känns att ha tagit beslutet.

Kastar mig in i manushögen igen!

20 november 2008

Jag är en scanner

Igår kväll var jag med på ett möte här i London kallat Scanners Night - eftersom jag kände igen mig så i beskrivningen av vad en Scanner är:
  • Are you consumed by a different passion every week?
  • Do you have more ideas for projects than you can possibly implement?
  • Do you start projects and then abandon them before you finish?

If so, don't worry. You're a "Scanner" and it's a good thing - if you know how to handle it.

Kul att träffa en hel hög likasinnade, inklusive Jacqui Lofthouse, författaren och författarcoachen som kommer att vara med på konferensen i vår. Just denna kväll handlade om företagande för kreativa människor som hellre lägger massor av tid på att utveckla och utföra sina tjänster snarare än att tänka affärsmässigt. Känner igen mig där med... men titeln för kvällens program: How to make twice the money in half the time höll inte måttet. Och det är OK. Om någon ger mig en massa $ hamnar de hellre i PA$$ION än BU$INE$$. Om det bara handlade om pengar skulle jag inte sitta i en segelbåt och ägna mig åt författarcoaching.

19 november 2008

Skattevägra!

Det är inte ofta jag ger mig in in nån slags debatt men jag läser sånt här har jag svårt att låta bli. Sorry, hörrni, men jag vill inte att mina skattepengar ska gå till detta. Dessutom är jag avtalskund hos Posten och tycker det finns mycket kvar att göra där för att motivera en sådan lön. Det är t ex min enda samarbetspartner (ha!) som inte klarar att skicka elektroniska fakturor. Enda fördelen med papperspost är att det fortfarande går att skicka bajs i kuvert, något jag har god lust till nu...

Å andra sidan, om herr Nordström funderar på att skriva en bok om sina bedrifter kan jag tänka mig att hjälpa till mot en rimlig (ha!) återbäring.

17 november 2008

Fint besök av Johanna Wistrand


Johanna Wistrand, Multimanus, är ute på bloggturné med sin nya e-bok Skriv boken! - ett 4-veckorsprogram för att skapa rutiner i skrivarprocessen.

Hennes förra e-bok Kom igång & skriv! låg på svenska e-boktopplistan i 24 veckor 2007. Och det gör nu Skriv boken! med! Grattis! Även denna bok går att låna på biblioteket som e-bok samt att köpa direkt hos Multimanus.
Jag tycker att dessa båda böcker är jättebra och önskar dig varmt välkommen hit, Johanna!




Foto: Magnus Gotander


Ann: Du inleder med ett bra tips (från Natalie Goldberg) i din bok - att skriva i fula anteckningsböcker istället för t ex fina läderinbundna böcker som kan göra en hämmad: man vill bara skriva vackert i en sån skrivbok. Hur ser den anteckningsbok ut som du använder just nu? Har du själv anteckningsböcker på många olika ställen som du föreslår?
Johanna: Har jag många anteckningsböcker? Maniskt många, skulle man kunna säga. En bok för varje område i livet: "Jojo-bok" (jag kallas Jojo) där jag har coachingsamtal med mig själv med jämna mellanrum ang livet, företagandet, skapandet. Ett gäng projektdagböcker för olika projekt, en musa-bok där jag skriver brev, kan man säga, till musan (boken har kreativitetscoachen Eric Maisel skapat), en "bok i väskan" där jag antecknar vad som helst som jag kommer på på spårvagnen eller i ett väntrum etc - det kan gälla egna skrivprojekt, textrespons av klienttexter som jag arbetar med, skissar på nytt nyhetsbrev etc.
Jag har också en anteckningsbok för mitt romanprojekt: skriver först ner för hand i den och sedan skriver jag rent och fyller i, i laptopen. Jag skriver ut tre-fyra dagböcker per år också och då brukar jag använda skrivböcker från ett boktryckeri som säljer "tomma" böcker för att anteckna i, till bokmässan. På bokmässan köper jag dessutom alltid en hög med moleskine - såna där smalrandade med breda papper och lite gula blad. Helt ljuvliga att skriva i för mig. Och jag skriver med reservoirpenna för min handstil ser mer inspirerande ut då, plus att det är skönare för handen (har en pennkurir, Beate i Luxemburg, som skickar upp sjyssta pennor till mig).

I Thailand köpte jag ett gäng skolskrivböcker, men där var pappret för luddigt, motsträvigt, annars var de så där lagom fula. För min del handlar det mer om papperskvaliten, om den är bekväm att skriva på. Vackra böcker skriver jag aldrig i, den "vackraste" var en sån där hästdagbok i barndomen som jag skrev i med olikfärgade tuschpennor.
Ann: Har du något råd till de som trots god vilja inte lyckas avsätta skrivtid varje dag pga yttre omständigheter som de inte kan råda över?

Johanna: Ja, att de försöker hålla kontakt med sitt skrivprojekt under åtminstone 10 minuter varje eller varannan dag och sedan när omständigheterna är bättre bokar in en helg eller vecka då och då för att skriva fokuserat och koncentrerat på manuset. Detta gäller mig själv i högsta grad just nu - jag nöjer mig med 10 minuter varannan dag.

Ann: Härligt att se en e-bok (din Skriv boken!) med så pass stor fontstorlek att det går att ha en hel boksida på skärmen och kunna läsa den utan att zooma - det gör bläddringen enklare! Vad tror du om bokens vs e-bokens framtid i allmänhet?

Johanna: Kan man det, det tänkte jag inte på! E-bokens framtid tror jag hänger på att man lyckas föra över fördelarna med pappersbok till e-bok: en känsla av att bläddra fysiskt, kunna hålla den i handen, ställa upp i en bokhylla. Att läsa på skärm - där tvivlar jag på att man kan omvända folk. Jag gillar själv inte att läsa på skärm. Men jag gillar att göra e-böcker för de är så underbart enkla att distribuera :-)

Ann: Jag vet att du skriver på en roman. Är det något speciellt tips från din bok som du haft särskild nytta av i din egen skrivarprocess?

Johanna: Du - jag skrev "Skriv boken!" för min egen skull har jag insett i efterhand. Jag behöver hela boken som stöd i romanskrivandet. Och nu har jag bildat en grupp (för min egen skull) som jag kommer att köra flera gånger om året "Skriv varje dag i en månad" där man följer bokens upplägg och har möten fyra gånger per telefon under dessa fyra veckor. Igår hade vi första telefonmötet och jag kom tack vare det igång igen. Så tio minuter var eller varannan dag är det som gäller nu samt att skriva "dåligt" - i syfte att sänka ribban och få tvärtyst på alla höga ambitioner som skapar skrivblockering. Så detta att inte försöka skriva bra då man skriver ihop råmanus, är det tipset jag har störst nytta av.

Ann: Du ska vara med och författarcoacha här i London i mars 2009 - har du några bra tankar på hur deltagarna kan förbereda sig för att få ut det mesta av sin coachingvecka?
Johanna: Jag tror att det kan vara bra att bestämma sig för hur mycket och vad man vill få ut av veckan. Vill man jobba lite lätt på texten och framför allt uppleva London med pubbesök, museibesök, shopping? Vill man sjunka in i texten medan man befinner sig hemifrån? Vill man ge texten en ordentlig genomkörare tillsammans med coachen eller vill man mer få inspiration och spark i baken till att komma i gång med skrivandet över huvudtaget? Som coach anpassar jag mig efter skribentens behov, så det är mitt råd: tänk efter före vad du vill få ut av Londonveckan.
***
Tusen tack Johanna! Och lycka till med turnén!
Jag kommer att försöka ratta in P4 Göteborg här i London idag så jag kan lyssna på när du talar om författarcoaching någon gång mellan 11 och 11.45!

09 november 2008

Tack vare Carin Mannheimer!

Lyssnar just nu, via webben, på radioprogrammet "Mannheimer & Tengby" där Carin Mannheimer brukar vara med och prata böcker. I våras pratade hon om det märkliga att Fay Weldon inte ges ut på svenska längre - och Carin sa att om hon hade ett förlag skulle hon göra något åt detta direkt! Jag googlade omedelbart upp Fay Weldons agent och skickade ett litet mail för att fråga hur det stod till med de svenska rättigheterna. Dagen efter, en måndag, fick jag ett entusiastiskt mail med hela manuset "A Stepmother's Diary" bifogat. Wow. Vi brevväxlade under sommaren och träffades här i London när jag hade kommit hit i september. Och kom överens - jag har som sagt fått de svenska rättigheterna och "En styvmors dagbok" släpps i vår.

Och det berättade Carin Mannheimer just på radio. :-)

Fortsätter med redigeringen som blivit avbruten av diverse kursförberedelser och båtsysslor. Idag måste "supstugan" - dvs vintertältet över sittbrunnen - på! Men först ska Marianne som översätter få det hon väntar på!

05 november 2008

Språktabbe

En vägskylt i Wales har fått en överraskande text - kolla här! Och missa inte att läsa texten under bilden! :-)

Ett bra exempel, tycker jag, på att det här med översättning är ett jobb som kräver samarbete. Jag är jätteglad att ha fått en proffsig översättare till Fay Weldons bok "En styvmors dagbok" och läser just första kapitlet med stor fröjd. Och med rödpennan i hand eftersom jag är redaktör för den översatta versionen. Vi vill ju att boken ska uppmärksammas av andra anledningar än som skylten i Wales :-D

04 november 2008

Bloggande författarcoach

Ännu en av mina kollegor har börjat blogga: Lisa Tener

03 november 2008

Över ån efter vatten


Jag har ränt runt hela London på jakt efter den perfekta lokalen till vår kreativitetskonferens i mars. Sökandet har bland annat lett mig till en härlig men lätt förfallen "music hall" (som inte kunde ha öppet på söndagen), en jättefin - dyr - båtklubb vid Themsen, ett billigt och funktionellt men inte det minsta inpirerande auditorium på ett college, en fantastisk myndighetslokal bredvid Big Ben och en teater vid Charing Cross.

Men eftersom jag ville hitta ett allt-i-ett-ställe, med bord att skriva vid, lunch och fika, trevligt område för pauser och samtidigt en kreativ och inspirerande atmosfär har alla ovanstående optioner avfärdats, en efter en.

Så tittade jag upp ur båten och fäste blicken 50 meter bort. Dickens Inn? Ja varför inte? Stövlade bort dit och fick en titt på deras konferenslokal. Jättefint! Plats för både stolar och bord. Mat i flera av deras restauranger. Vi kan ha ett mingel i puben på lördagkvällen. Allt till ett pris som gör att konferensdeltagandet blir rimligt! Tänk, den uppfyller precis alla mina kriterier. Att jag själv bor en minut från stället gör inte det hela sämre :-) Och jag har ju i alla fall fått se många delar av London på vägen hit...


02 november 2008

Barcelona-TV

Har just sett mig själv på TV. Huvvaligen. Men Charlotta Rydholm är bra!
Inslaget är från Barcelona där Charlotta och jag pratade författeri och presenterade hennes bok Flykt för SWEA.

01 november 2008

Äntligen november!

5 anledningar att älska november


  1. Det är helt OK att sitta inne och mysa med en god bok, välkommen ruskväder! (några boktips här)
  2. Man kan gå med i NaNoWriMo och skriva en hel roman denna månad
  3. Man kan boka in sig på vårens Ordenrunt-kurser och drömma sig bort - nu finns det kursbeskrivningar och anmälningsformulär.
  4. Man kan sätta på sig riktigt varma kläder och ta långpromenader (i morgon ska jag promenera till marknaden på Brick Lane, t ex)
  5. Man kan börja tillverka årets glögg, måste ju hinna provsmakas innan Lucia. (nu när vi är i England lär det inte bli efter ett lika frikostigt recept som när vi var i busbilliga Spanien - men något i den riktningen får det väl ändå bli :

Nostalgiglöggrecept från Sevilla

1 femlitersdunk spanskt vin (kostar 3.99 euros i lokala mataffären)
1 tesked mald kardemumma (hel går inte att uppbringa i denna stad)
Några tunna skalremsor från en nyplockad apelsin (växer 5 meter från båten)
ca 5 dl socker varav hälften glödgats i het stekpanna
Hel kanelstång
Ett paket russin
3 torkade fikon
ca 10 kryddnejlikor
1/2 flaska torr sherry (ca 5 euro litern)
1/2 flaska spansk konjak (ca 7 euro litern)
1/2 flaska portvin
En skvätt Cointreaux

27 oktober 2008

Går i graven och uppstår i nytt blodomlopp

Ja nu är det officiellt. Det blir ingen Skrivarkalendern 2009.

Istället rekommenderar jag 365 börjor - hej då skrivkramp! av AC Collin. Ett smakprov ser du på hennes hemsida.

Ett annat alternativ är min bok Bli din egen skrivarcoach - ett 52-veckors program för att stärka dig själv som författare och genomföra skrivardrömmen. Boken kommer till nyår. Sätt upp dig på intresselistan här så berättar jag när den går att beställa. Inget köpkrav.

Lite sorgligt är det. Om nån har lust att slita sig från julbestyren kommer jag nog att ställa till med ett gravöl för skrivarkalendern den 16 DECEMBER (ska det förstås vara och tack för påpekandet, Puzzlan) i Stockholm. Det får samtidigt bli en födelsedagsfest för de nya böckerna och för lite annat skoj. En Skrivarkväll igen alltså. Mer info om detta kommer snart.

Här i London jobbar jag på. Massor av manus att läsa och en fantastisk konferens att planera: Design your creative life! - a conference for writers, visual artists and performers.
Mer om den här. Håller just på att bestämma mig för ett bra ställe att hålla den på, var bl a i kontakt med London Zoo och fick tala med någon som passande nog hette Delphine. Undrar vad hennes kollegor heter? :-)

Igår kväll översåg vi den högtidliga nyckelceremonin på Towern. Ingen tvekan om var Monty Python fått sin inspiration...

24 oktober 2008

Verkar i bakgrunden - tur det :-)

Milldä mäktör, som engelsmännen säger... jag har gått och blivit omslagsflicka på gamla fula feta fyrtioplusdagar. Kolla in senaste numret av Svensk Bokhandel. Mitt uppsvällda ego och jag drar oss fnissande tillbaka till sagda bakgrund, kram på er allihopa!

Författare skapar sysselsättning

Skrivande må vara ett ensamt jobb - men tänk så många personer en författare kan sätta i arbete! Här är de jag kommit på och det skulle inte förvåna mig om jag missat någon. Tipsa mig gärna!

  • Författarcoach
  • Lektör
  • Förläggare
  • Redaktör
  • Korrekturläsare
  • Formgivare av inlagan
  • Formgivare av omslag och illustrationer
  • Tryckerifaktor (och säkert en massa andra personer på tryckeriet)
  • Agent
  • Säljare
  • Marknadsförare/PR
  • Distributör
  • Bokhandlare
  • Recensent
  • Översättare

Och så alla läsare förstås...

Med start i november kommer en liten artikelserie om alla dessa olika roller, här på bloggen och i nyhetsbrevet "Orden runt".

22 oktober 2008

Snuvig men glad - och Hej Fay!!

Tillbaka i London igen efter en härligt avslappnande författarcoachingvecka i Sitges, strax söder om Barcelona. AC Collin och jag ledde en grupp begåvade författarämnen genom skrivandets snårskog. Miljön vi befann oss i gjorde det enkelt, vi höll till i Mikael Reuterbergs fantastiska hus där vi blev ljuvligt ompysslade. Vi behövde liksom bara infinna oss... frukosten stod framdukad varje morgon och till lunch bjöds väldoftande grytor, kylt rosévin och nybakat bröd. Nästan varje dag kunde vi äta ute på terrassen och njuta av värmen i solen. Tack Mikael och Micke för er omsorg, goda mat och kreativa miljö!!

Jag var bara uppe efter midnatt en enda kväll och det var på lediga dagen, då jag och Charlotta Rydholm var inbjudna till SWEAs höstmiddag i Barcelona för att prata om hennes bok Flykt - om så bara för en liten stund och ge författartips. Det var ett riktigt engagerat gäng kvinnor vi fick träffa, roligt! Tack Maina och alla! Inte minst tack för att jag fick skjuts ända hem till dörren i Sitges och kunde stappla direkt till sängs!

Med i gruppen i Sitges fanns flera personer som kommer att få sina böcker utgivna - det är jag säker på!

Mitt eget förlag - ALF bokförlag - får en spännande utveckling till våren. Jag har skrivit kontrakt med Fay Weldon och kommer att publicera hennes senaste bok (The Stepmother's Diary) i mars. Den kommer att heta "En styvmors dagbok" i svensk översättning (av Marianne Alstermark) och har fått strålande recensioner här i Storbritannien. Här är några exempel:

Fay Weldon is writing at the top of her game: her novel is highly recommended, except perhaps to anyone about to embark on a second marriage. Laura Thomson, Telegraph
In an age when so much dross it being published, it is really a treat to read such skilful writing. Virginia Blackburn, Sunday Express
Weldons usual sparkle is sprinkled over this wickedly funny secret diary of a modern-day evil stepmother, who is sick of the bad press she gets. Magasinet RED

Idag har jag fått besked att Fay kommer med till Boksalongen i Stockholm 3-5 april. Det ska verkligen bli roligt!

Fay Weldon blev världskändis på 80-talet med sin bok "En hondjävuls liv och lustar som blev både Hollywoodfilm och engelsk TV-serie. De senaste åren har hon varit sorgligt bortglömd i Sverige - fastän hon fortsatt att skriva och haft internationell framgång med sina böcker. Det är mig en stor glädje att få välkomna henne tillbaka till Sverige!

09 oktober 2008

Bokmässa i Stockholm

Det blir Boksalong på Stockholmsmässan 3-5 april 2009. Så kul!

Nobelpriset i litteratur

... annonseras ju idag kl 13.00. Slår vad om att det är någon jag inte läst. Och det är kanske lite skämmigt om man nu ska vara i den här branschen. Ingår ett avtal med mig själv. Om tre år vinner någon som jag har läst.

08 oktober 2008

Obegripligt kassa deckare?

Det pågår en intressant debatt i SvB om den svenska deckarutgivningen, som enligt litteraturkritikern Marie Peterson är "obegripligt kass" - och den största delen av kritiken drabbar förlagen som verkar släppa igenom manus som inte är genomgångna. Enligt henne handlar det delvis om "bristen på viljan till utveckling och förnyelse" men också på att intrigerna är tunna eller alltför komplicerade, språket tråkigt, dialogerna träiga, personerna schablonartade osv osv.

Delvis håller jag med, och jag undrar förstås också vad det beror på, inte minst eftersom jag själv mycket väl kan vara en av de skyldiga förlagsarbetarna.

När ett manus antas för utgivning är det oftast MYCKET arbete som återstår, som författaren gör tillsammans med en redaktör. Utveckling av storyn, fördjupning av personerna och dialogen, putsning av språket, ja allt sånt. Jag har sett manus som varit nästan oläsliga - men haft en riktigt bra story som bara måste lyftas fram. Kan det vara så att man då stannar när det känns "tillräckligt bra"; när både författare och redaktör slitit så mycket med manuset att de vill spy på det - och när skillnaden mot urspungsmanuset dessutom känns monumentalt bättre? Men obegripligt kass för någon som bara ser slutresultatet?

Och isåfall - var originalmanusen bättre förr? Ställde man ännu högre krav på vilka författare som släpptes igenom? Eller har vi bara blivit lata och giriga?

På ALF bokförlag kommer det två nya deckare i vår. Jag tycker förstås inte de är obegripligt kassa, men debatten har fått mig att haja till och glödga rödpennan ännu några grader!

03 oktober 2008

Lyssna!

Missade du skrivarkonferensen Writer's Telesummit ? Nu kan du köpa föreläsningarna på konferensens sajt. Jag har haft akut tidsbrist och bara lyssnat igenom en tredjedel än så länge - skönt att de finns kvar :-) En hel del matnyttigt!

Teatermanus

Skrivtips tipsar om att man kan läsa manuset till teatern jag skrev om häromdan - 6 characters in search of an author. Vad kul. Frågan är om jag vill läsa det innan eller efter jag sett pjäsen? Eller kanske istället för... det finns ju så otroligt mycket att se här i London. På teatern brevid går till exempel "Rain man" med Josh Hartnett.

01 oktober 2008

Utmaningen antagen

Min fina väninna Marianne i Kairo - vi träffades i Istanbul för några år sedan - har en utmaning på sin blogg som jag inte kan motstå. Ibland är det kul att få reflektera lite över livet, lite lättsamt sådär.

5 platser där jag har bott:

  • Sundsvall. Här är jag född och uppväxt (med några års mellanspel i Ö-vik) och minns med glädje vintrarnas enorma snöhögar att bygga kojor i och somrarna vid sporthallens utomhusbassäng.
  • San Francisco. Min favoritstad (av de tre jag bott i i USA) som jag inte återbesökt sedan jag flyttade därifrån 1984. Vill minnas den som den var då.
  • Stockholm. Hos mamma och pappa i stora villan i Barkarby eller i andrahandslägenheter med ruskiga tapeter på söder under studietiden
  • Spraggarboda. Ett typisk svenskt ickesamhälle, några hus vid en havsvik utanför Norrtälje. Här bodde jag i 17 år och minns mest alla timmar i bil på väg till och från jobbet i Stockholm. Aldrig mera vinter, tack!
  • Segelbåten Olivia. Mitt flytande hem som tar mig vart jag vill. Just nu bor vi i London efter 6 år på olika ställen i Medelhavet

5 jobb jag har haft:

  • Kassörska på McDonald's. Det tog många år innan jag åt hamburgare efter det året. Jag jobbade kvällar efter plugget (gymnasiet) och minns hur de mest desperata medarbetarna plockade åt sig allt som blev över vid stängning för att "ta med hem till hunden".
  • Au pair i San Francisco. Jag var 4-årige Jasons åttonde au pair. Den lille gossen var rätt störd men hans 2-årige lillebror var gosig. Av pappa börsmäklaren och mamma välgörenhetsarrangören såg jag inte mycket, men jag fick sitta barnvakt hos deras polare Danielle Steele's ungar också.
  • Sekreterare. Jag hade tempjobb på olika firmor medan jag pluggade på universitetet. Eftersom jag aldrig lärt mig skriva riktigt flyhänt på maskin var det ingen större succe men jag fick ofta roliga projekt.
  • IT-konsult. Det jag gjort mest och längst, på företag som Ericsson, Digital, Sema Group och WM-data.
  • Konsultchef för 30 personer med omkring 3 projekt vardera. Både roligt och förfärligt.

Måste säga att jag föredrar att vara litteraturarbetare med egen verksamhet :-)

5 saker i min handväska:

  • En alldeles för stor plånbok i förhållande till innehållet.
  • Visitkort som jag inser att jag borde låta översätta till engelska
  • Solglasögon - men bara när det regnar, annars används de
  • Anteckningsbok med penna, livsnödvändigt
  • Ett utskrivet manus att läsa på tunnelbanan (jobbar jämt)

5 saker i min frys:

Min frys är egentligen bara ett frysfack och vi lever mestadels på färsk mat men i detta lilla fack hittade jag vid senaste inventeringen:

  • Gåslever från Frankrike (som nog bara trillat över kanten från kylen - tål den att frysas?)
  • En halv flaska snaps för eventuella svenskmiddagar
  • Bacon - stöttepelaren när vi är för trötta, frusna och fantasilösa
  • Lammkotletter som jag vakuumpackat för att de ska hålla lite längre
  • Isbitar i påse, skulle ha använts till sommarens drinkar men vi frös ju mest och drack bara te, i sällsynta fall spetsad med rom.

5 saker jag gillar att göra en ledig dag:

Jag har inte haft en ledig dag på läääääääääänge, men borde unna mig en snart och då ska jag:

  • vara alldeles för mig själv
  • ta en guidad promenad med London Walks
  • gå på bio mitt på dan
  • måla och skriva i min läderinbundna "journal" (att kalla den dagbok vore missledande, den får verkligen inte uppmärksamhet alla dagar)
  • läsa en bok som redan är utgiven och försöka låta bli att hitta "fel" i den

Jag utmanar alla mina läsare!

Bookish

Hade ett möte med en agent här i London igår (för en bok jag kanske ska ta in i förlaget och ge ut på svenska). Kaotisk kreativ miljö med böcker i travar i ett sånt där smalt Londonhus i tre våningar. Böcker, böcker, böcker på de sneda golven och skeva borden, och oputsade fönster så inte yttervärlden tränger in för mycket :-)

Alldeles i närheten låg Shaftesbury Avenue och den första teater jag sprang på där var Gielgud som just nu ger "6 characters in search of an author" - det låter ju som något man borde gå på!

Tog en snabb vända in på Waterstones på Piccadilly - Europas största bokaffär - och blev så glad av deras inställning till böcker. Bl a fanns det bokbord där en viss författare fått välja ut de böcker som inspirerat honom/henne. Jag hann bara titta på Philip Pullmans bord och där låg ett 20-tal böcker av bl a Kipling, John le Carré och Hergé (Tintin: Castafiores juveler) - alla med Pullmans handskrivna lappar om vad de betytt för honom. Underbar idé, eller hur!

Kommer inte att ha tråkigt en sekund i den här stan!

30 september 2008

Summering av bokveckan

Oj, det kommer att ta tid att återhämta sig efter veckan i Sverige. Jag är inte van längre att träffa så många och prata så mycket :-D

En kort resumé:

Måndag

Tog billiga men punktliga flyget från London till Skavsta och anlände till Stockholm vid 14-tiden. Hann installera mig i vännen B:s lägenhet, köpa stövlar, kjol och blommor, ha ett möte med AC om vår kurs i Barcelona om ett par veckor och byta om innan kvällen stora begivenhet - releaseparty för Charlotta Rydholms bok Flykt- om så bara för en liten stund. Varken Charlotta eller jag kunde sluta le den kvällen. För mig var det en milstolpe - efter att varit med och producerat ca 50 publicerade böcker var detta den första släpphippa jag lyckats närvara på!

Tisdag

Frukostmöte med min författare Claes Grill (Jag dog i Barcelona) om hans nästa roman. Inspektion av lagerlokalen hos vår nya distributör i Midsommarkransen. Tog med en kasse med Vikingadotter och Flykt till Hedengrens i Sturegallerian, en favoritbokhandel! Hastade hem till duschen innan det var dags för nästa bokreleaseparty, denna gång för Åke Sandahls roman Kungsholmens Chopin - lustigt nog på samma adress som boken utspelar sig på, Parmmätargatan 7. (Där finns boken nu att köpa i Bulleboden)

Onsdag

Åkte med trevliga engagerade Kinna till Göteborg och bokmässan. Roligt att utbyta erfarenheter om våra olika sätt att ge ut böcker. På mässan visade det sig att den hylla vi beställt inte kunde användas så vi fick beställa en ny - det enda som fanns var en ful lagerhylla men vår monter blev så kaotisk ändå att det funkade hyfsat. Fem förlag på fyra kvadrat, jisses.
Deltog i Pressnatta på kvällen tillsammans med min monterkollega Maud. God mat men det var inte så mingligt som jag hade föreställt mig.

Torsdag

Tog spårvagnen till mässan och försökte städa upp lite i montern innan besökarna släpptes in. Sedan blev det ett ständigt flöde av besökare till montern, vilket känns helt förbluffande med tanke på det stora utbudet på mässan. Vi hjälptes åt att försöka tala för varandras böcker. Jag hade ett avbrott för en lång intervju med en branschtidning, med efterföljande vansinnigt rolig fotografering - imponerande kreativa idéer från fotografen - och sedan en rolig fotografering till för en veckotidning... och så blev det lite mingel och en hyfsat tidig kväll med trevligt prat med min värdinna Johanna.
Johanna och jag, trötta men glada.


Fredag

Mäss-komat börjar redan sätta in. Torr i halsen, ont i fötterna. Var tvungen att springa iväg till banken på Avenyn och passade på att ta en sushi i lugn och ro, ger mig inte tid till pauser inne på mässan. Mer fotografering, nu på en brygga med solkigt vatten i bakgrunden. Massor av besökare i montern och massor av bra kontakter knutna. Middag med vän, men jag somnade nästan i nudlarna.

Lars Rambe bokpratar i montern.


Lördag

Pigg igen, här ska säljas böcker! Thomas Bodström gick förbi montern och stannade till när jag ropade "Skrivarkurs!?" "Ja en sån har jag alltid velat gå!" Han förärades en Skrivarkalender och Johannas Skriv en bok-kit. "Vi vet ju att du redan kan, men..."
Berit Ås anlände på eftermiddagen och hade ett litet föredrag i vår pyttemonter. Hon är ju huvudperson i Anette Utterbäcks bok Vikingadotter och på kvällen hade vi releaseparty för den i Anettes vackra mottagning på Vasagatan. Trevligt och sent.

Söndag

Johanna och jag hade "Prova på författarcoaching" i Hälsorummet hela dagen. Det kom massor av hugade författare, ibland var det kö! Frågorna rörde sig om allt från att komma igång, skapa rutiner, hur man kontaktar förlag, hur man hittar sina idéer osv. En del hade texter med sig och fick en kort utvärdering med tips om hur de skulle gå vidare. Vilken rolig dag, det vill vi göra om.

Författarcoaching pågår.


Berit Ås fyllde en föreläsningssal med sitt tal om härskartekniker och drog en strid ström av besökare till montern. Supersnälla Johanna visade sig ha en lika superschysst vän som skjutsade mig till flyget och efter nackvrickande sovtimmar på flyg och buss var jag hemma vid Towern igen. Med fem kilos övervikt, bara böcker förstås!

Jag vill tacka mina författare Åke, Charlotta och Anette som deltog i montern och pratade om sina böcker! Och tack till Lars, Maud, Jenny, Kinna, Elina och Johanna för montersällskapet! Tack Bosse som blev vår monterfotograf! Inte minst TACK till alla besökare som tog sig tid att stanna och prata, köpa böcker och berätta om sina projekt.

24 september 2008

Härlig hektisk bokvecka!

Den här veckan är en förläggares/författarcoachs våta dröm.
Releaseparty i måndags för Charlotta Rydholms bok. Och i går för Åke Sandahls bok. Och nu bär det av till bokmässan!

Kom gärna förbi monter E02:02 där ALF bokförlag ställer ut tillsammans med ett gäng andra. Se vårt monterprogram här!

Och på söndag blir det "prova på författarcoaching" i bokmässans Hälsorum. Efter ännu en bokreleasefestkväll - vete sjutton hur hälsosam denna vecka är. Men kul :-)

13 september 2008

Debutanter med musiktema - höstens trend?



DN skriver om en debutant med mycket Mozart, det vore ju kul om de ville skriva om vår debutant med mycket Chopin också :-)

Åke Sandahl har just debuterat på ALF bokförlag med romanen Kungsholmens Chopin.

Författaren Magnus Carlbring har läst och tycker: "Det var fint att vistas på Kungsholmens 50-tal. [...] Personporträtten är gjorda med lätt hand; liksom historien ger de undertext åt mig som läsare. Episoderna är både drastiska och kåserande och samtidigt lurar oron och det där mörkret överallt."

Läs mer om boken här. Den finns att köpa hos nätbokhandlare, på Akademibokhandeln Kungsholmen och kan beställas hem i vilken bokhandel som helst. ISBN 978-91-976266-5-1

Åke kommer att berätta om sin bok under bokmässan i Göteborg i slutet av september. Välkomna till monter E02:02!

31 augusti 2008

Writer´s Telesummit 4-7 september

På torsdag börjar den stora skrivarkonferensen Writer's Telesummit och jag har anmält mig fastän jag troligen kommer att sitta mitt ute på engelska kanalen då. Alla föreläsningar kommer nämligen att finnas nedladdningsbara efteråt för deltagarna. 24 författare, agenter och förläggare pratar, bl a min coachtränare Eric Maisel (4 skriftliga lektioner av honom kommer som en bonus vid anmälan!)

Även om många av föredragen fokusera på att sälja mot den amerikanska bokmarknaden tror jag det kommer en hel del matnyttigt i konferensen. Ser bl a fram emot föreläsningen om hur man hanterar refuseringar!

23 augusti 2008

om jag hade tid...

...och det har jag inte just nu men NÅN GÅNG ska jag hinna i kapp .... så skulle jag vilja läsa alla superbra tips som kommit in senaste veckorna här och här!

22 augusti 2008

Viskning från torrlagd havsbotten i Bretagne

Vill bara tala om att jag lever. Tystnaden här på bloggen beror på en kaotisk kombination av orkan, motorhaveri, sjukdom (franska ambulansmän är söta!) och utebliven internetåtkomst. Så jag hoppas jag är ursäktad ;-) Om några veckor förtöjer vi i vinterhamnen och då om inte förr blir det ordning på torpet.

/eder författarcoach en route

15 juli 2008

Bra och roliga tips!

Författarcoachen har gjort en intervju med Jenny Bäfving om att skriva följetong för veckotidningar. Inpirerande, nu blir jag också sugen på att vara med i HJ:s tävling!

Och så har Johanna hittat detta jätteroliga sätt att göra sitt eget nyhetsklipp!

Mitt ser ut såhär:





... och ovanstående är förresten på väg att bli alldeles sant. Mina stora inspirationskällor, Cynthia Morris och Eric Maisel, vill komma till London i vår och göra ett stort seminarium med efterföljande workshops tillsammans med mig. Iiiiiiihhhhhh!!!!!! Jag berättar mer i höst!

Tack Johanna, you made my day :-)

10 juli 2008

Häng med på en kul vecka i London!

Detta blir skoj:

Författarcoaching i London 10-14 november

En skrivarvecka för dig som vill hinna skriva mycket, få intensiv individuell coaching OCH träffa andra för skrivövningar och textsamtal. Här kombinerar vi det bästa av båda världarna.

Du får individuell coaching 5 timmar under veckan. Dessutom har vi 5 gemensamma tvåtimmarspass.

Det kommer att bli en intensiv och - vågar jag påstå - mycket rolig och givande vecka där du både upplever det bästa av London och får chans att utveckla ditt skrivande.Vi kommer att använda staden som avstamp för kreativa samtal och upplevelser. Varje dag träffas vi i ett nytt omåde: Bloomsbury, Hampstead, Fleet Street och andra som haft stor betydelse för författare och skribenter genom århundraden.

I kursavgiften - 4500 kr inkl moms - ingår:

  • läsning av upp till hundra sidor innan skrivarresan
  • kommunikation med din författarcoach innan avresa - du får bl a ett frågor om ditt skrivande och vad du vill ha hjälp med så jag kan lägga upp din coaching på bästa sätt
  • 5 timmar individuell coaching under veckan varav en timme då vi äter en god frukost tillsammans (frukosten ingår denna dag)
  • 2 timmar gruppövningar varje dag (5 dagar) (avslutas med gemensam lunch - till självkostnadspris - om intresse finns!)
  • frivilligt: trevliga kvällsvandringar i Londons litterära kvarter och gemensamma middagar om intresse finns (mat till självkostnadspris)

Läs mer här!

03 juli 2008

I Lissabon där dansa de..

Hade ett spännande möte igår med min coachkollega Cynthia Morris här i Lissabon! Mer om det vid nästa uppkopplingstillfälle - nu är det dags att segla igen!

27 juni 2008

Stolt förläggare

Vi fick just en recension från Bibliotekstjänst av Charlotta Rydholms roman Flykt. Lite pirrigt var det att öppna den men åh så roligt att läsa.

Lektören Kajsa Banck skriver bl a så här (i häfte 08114449)

"Med otrolig pricksäkerhet och mycket humor beskriver boken Madridvardagen med all dess kaos och krångliga byråkrati, men också dess otroliga intensitet och fantastiska livsnjutning blandat med djupt allvar om hurdet är att lära sig leva med en obotlig sjukdom. Det svenska språket är fängslande och sträckläsningsfaktorn är hög."

Grattis Charlotta!

17 juni 2008

Plus och minus

På plussidan senaste veckan:
  • Har firat 6 år som längeseglare!
  • Har distansfirat bonus14åringens födelsedag - och han kommer och seglar med oss i sommar så vi får fira på riktigt också! :-)
  • Har fått i uppdrag att hålla "Prova-på-författarcoaching" på Bok & Bibliotek (i Hälsorummet) i september tillsammans med Johanna!
  • Har blivit intervjuad av en veckotidning, vilket fick mig att inse att mitt liv faktiskt är rätt kul (trots minuslistan nedan)!
  • Har kommit överens med ännu en författare om ännu en bokutgivning till hösten!

...och på minussidan:

  • har slagit mig i huvudet tre gånger i lucksargen, fått en bryggsticka i foten, fått epoxyutslag i handflatan, nästan kluvit lilltån på ett beslag, bränt axlarna och fått svintohår i solen - och då har vi inte ens seglat :-(
  • är trött, trött, trött efter allt båtslit och har ändå fortsatt hela veckan med skurning och vaxning av överbyggnaden, tvättning och impregnering av sprayhood, sanering av det flottiga taket runt den allt annat än idealiska köksfläkten mm mm. Återstår att ta ur alla durkar och skrubba dem idag, fästa livlinorna, kolla oljan, spänna fast jollen, seglingssäkra pentryt...
  • stupar i säng och hinner inte jobba (med annat än båten) så mycket som jag borde just nu - lider med mina väntande uppdragsgivare

I natt ska vi besegra vågor och vindar och försöka ta oss till Portugal i minskande motvind. Plus eller minus, det är frågan :-)

14 juni 2008

"Sälja skiten och dra iväg"

I morgon är det 6 år sedan vi lämnade hemmabryggan på Ljusterö och drog iväg på längeseglingen. Vi seglar fortfarande och jag undrar om jag någonsin kommer att kunna ha ett "normalt" liv igen. Å andra sidan är det inte nödvändigt. Även om jag någon gång kanske kommer att leva med fast mark under fötterna har jag lärt mig att livet inte behöver vara inrutat. För det här paret räckte det med sex månaders resa för att komma till den insikten. Och jag är övertygad om att det inte är tiden utan den omvälvande upplevelsen som sätter störst spår.

Jag kommer att få en skruttig pension men ett intressant liv att tänka tillbaka på, om jag får leva så länge. Strunt samma, det viktigaste är nu... (hoppas jag tänker så då också!!)

11 juni 2008

Vid kanten av den blå Atlanten

På två ställen i världen har jag sett en "green flash" - ett ljusfenomen som kan inträffa vid en "perfekt" solnedgång från molnfri himmel. På Barbados och här i spanska Chipiona där vi nu befinner oss - förra gången vi var här för fem år sedan. Under mellantiden i Medalhavet har jag inte sett en enda. Nästan lika ovanligt som kvinnliga kaptener. Aftonbladet berättar om en ny bok, Ta rodret, kvinna! som kanske kan hjälpa till att ändra på det.

Själv måste jag tillstå att jag är rätt låst i min roll ombord. Eller mina roller, borde jag kanske säga. Jag är intendenten som ser till att vi alltid bunkrat allt vi behöver, ekonomichefen, webmastern, fotografen, kocken, tvätt- och städchefen, språkexperten, den som läser på om nya platser vi kommer till och agerar tourguide, bartendern, radiooperatören, ankringsspejaren, förste förtöjaren. Och företagaren. Min man kaptenen har främsta ansvaret båtens framförande, är den IT- och instrumentansvarige, snickaren, sömmaren, maskinisten och uppfinnaren ombord. Navigationen delar vi på, och sommartid regerar han vid grillen. Vid långa seglingar går vi i skift nattetid - tvåtimmarsvakter passar oss bra. Numera hittar vi båda hyfsat bra i både verktygsförrådet och kylskåpet. Inga av vilka ska öppnas ikväll för nu ska vi gå och sätta oss på ett fik vid strandkanten och spana efter en green flash!

Nu seglar vi!!!

Puh puh puh vilka jobbiga veckor det varit. För första gången på tre år har vi tagit upp båten på land för att bottenmåla mm och jag hade helt förträngt hur mycket jobb det är. Tänk 12-timmars gympass 7 dagar i veckan. I tre veckor. Nåja, båten är nu en glänsande skönhet och mitt midjemått är avsevärt mindre än på bilden i denna artikel :-)

14 maj 2008

Ge bort mig i present :-)

Nu har det hänt igen! Ett gäng välvilliga människor ger bort mig i födelsedagspresent till en vän eller anhörig. Jag tycker de är rätt påhittiga, och modiga (tänk om det inte var det de ville ha!) som skänker kurser och lektörstjänster till sina jubilarer.

13 maj 2008

Ameliantologi

Tidningen amelia gör tillsammans med vulkan.se en antologi ur sin Skrivhörna. Bidrag emottages till den 22/5.

Boklansering!

I morgon lanserar vi Charlotta Rydholms roman Flykt (om så bara för en liten stund) i Spanien! Svenska bokhandlare får vänta till 22 augusti men från och med onsdag eftermiddag finns den på Hemingway Bookshop i Fuengirola och det blir en intervju med författaren Charlotta och förläggaren (moi) i Sydkusten - tidning för svenskar på Costa del Sol.



Eftersom boken bl a handlar om en svensk kvinna som flyttar till Spanien, med alla de kulturkrockar och dråpligheter som följer, känns det helt naturligt och jättekul att lansera den här!

I Sverige kommer vi att ha lanseringsevenemang i Stockholm samt på bokmässan i Göteborg den 25-29 september. Det blir också en bloggturné, vi håller just på att värva intresserade bloggvärdar. Om du har utlandserfarenhet ELLER jobbade med IT när bubblan sprack ELLER själv vill skriva en bok ELLER helt enkelt gillar att läsa är du välkommen att anmäla dig som bloggvärd!

08 maj 2008

Mer att läsa om att skriva

Två intressanta e-böcker:

1. So you want to write - av Ann McIndoo
För dig som vill komma igång med din bok

2. Cross the finish line - av Cynthia Morris
För dig som vill avsluta din bok

Båda är på engelska och säljs för amerikanska pesetas, f´låt dollars.

06 maj 2008

Podradio om skrivande

Några bra sajter med poddar om skrivande:

http://americanwriters.com/

http://www.writingexcuses.com/

http://writingshow.com/

Världens "längsta" bok?

Jag fick ett meddelande på Facebook som kanske kan intressera dig som skriver:

Subject: Writing Collaboration
Hi there Ann, please excuse the privacy intrusion but I'm trying to get writers, readers and artists involved in a new project called Bigger Than The Bible. Basically I want to create the longest book ever by encouraging writers to battle it out against each other to produce the best chapter. This chapter then gets added to the book and so it starts again for the next chapter. Artists can then get their brains working to create the book cover! Readers, you can enjoy and vote for the best chapters and artwork to go into the book. And that's it, so show your interest at
http://www.biggerthanthebible.com

now and start writing. Oh I forgot, there's £500 to the best chapter that gets voted into the book first, you can also earn money if future chapters written by you get added!!
You can also join the FaceBook Group..

http://www.facebook.com/group.php?gid=12954708035

If this doesn't interest you, I apologise, but please pass on to any friends you think it may interest.
Regards
Helen

04 maj 2008

Research för romanen?

Här är ett kul forum för författare som har specifika researchfrågor till pågående romanprojekt!

Klicka!

Click to Mix and Solve

03 maj 2008

Framtida hemort

Här är tanken att vi ska bo nästa vinter - i båthamnen som ligger granne med Tower of London. Kul!

Visa karta

29 april 2008

Tal om kreativitet

Författaren Amy Tan talar om kreativitet på TED.

Vill göra allt jämt :-)

Jag hade tänkt annonsera ut detta förnämliga tillfälle till skrivarvecka - men det är försent, redan fullt! Och väntlistan så lång att vi bara måste sätta upp fler veckor för författarcoaching, frågan är bara var och när.

Och dessutom hoppas jag det blir en extravagant deckar-/spänningsromankurs i New York i december med Hans-Olov Öberg.

Watch this space!

20 april 2008

Vi vänjer oss...

Det har gjorts en blindtest på glass och resultatet är milt förvånande.
En panel av proffs och amatörer satte betyg på tio olika sorter – både ”äkta” och industriproducerad glass. För att få kallas äkta fick glassen bara innehålla grädde eller mjölk, socker eller honung, ägg och vaniljstång. Vinnare blev en glass från Lidl med ingredienser som osyrat vasslepulver, smörolja, stärkelsefruktos, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, salt, färgämne mm... (jo, de hade visst socker, grädde och vaniljstång också). Resultatet visar att vi vänjer oss vid konstgjorda smaker.

Precis som vi vänjer oss vid silikonbröst och prinskorvsläppar? Och hellre tittar på dokusåpor än teater?

Detta får mig osökt att tänka på debatten och fin- och fullitteratur. Vi - läs:den stora massan - kanske helt enkelt inte förmår att uppskatta det som anses som "fin litteratur" för vi har vant oss vid det drivna språket, ständiga cliffhangers a la Dan Brown, ytliga karaktärer och samma polis i nästa, nästa och nästa bok?

I Frankrike inför man förbud mot för magra fotomodeller. Det är ju ett sätt att ändra på något vi vant oss vid. De får väl börja käka Lidl-glass, modellerna.

Frågan är när förbudet mot för mager litteratur kommer ;-)

18 april 2008

Uppslag...

... till historier kan man få varsomhelst! Vad sägs t ex om denna annons från Blocket:

"Gäststuga nära XXX, fint lugnt läge,liten bäck rinner igenom. Nybyggt,fräscht.Komplett kök,2000/ mån värme,el,tvättmaskin. "

Liten bäck rinner igenom? Who needs tvättmaskin? :-)

En vanligare fras i de här annonserna är:

"Du ska vara djur och rökfri."

Vov vov!

Förlagsetik?

Vet inte om sånt här bara händer mig, men efter 1 år och 4 månader har Natur & Kultur fortfarande inte hört av sig om ett bokmanus och Alfred Bonniers har hittills dröjt i 4 månader. Ignorering känns värre än refusering.

16 april 2008

Göra böcker

Nu går det att skapa "Bildböcker" på vulkan.se, dvs pocketböcker i fyrfärgstryck. Lite jobbigt att det inte går att utläsa vad boken kommer att kosta innan man sätter igång och att texter måste skrivas in på sajten med en font som inte verkar kunna ändras. Men det ska bli kul att se hur det utvecklas.

En annan lite kryptisk sajt för skribenter är you2book.com - nån som provat?

15 april 2008

Mer om Vänsterprassel

ac har en tävling där du kan vinna novellsamlingen Vänsterprassel! Lycka till!

Artiklar, tips, verktyg, grupper...

Här var det en massa mums för alla som skriver - hur man nu ska hinna skriva om man ska läsa allt också ...

14 april 2008

Nödvändigt vänsterprassel

Idag hurrar jag för min kära vän och kollega AC Collin som släppt några av sina bästa noveller på vulkan.se! AC skriver mycket bra och behövde släppa ifrån sig det här "vänsterprasslet" för att nu fokusera på romanen!







Gå in beställ ditt eget ex här. Börja med en provläsning - inte minst för det obetalbara förordet!!

Typiskt nog verkar vulkan.se vara nere just nu - men prova igen lite senare isåfall!

Vårrea på Skrivarkalendern

Vårrea på Skrivarkalendern 2008!

Nu är det vår och det firar vi med att sänka priset på Skrivarkalendern 2008. För endast 180 kronor (ord.pris 245 kronor) + 30 kronor i fraktkostnad får du en inspirationskick som räcker resten av 2008. Skrivarkalendern är fylld med nya skrivövningar varje vecka, nya tips på kurser, utbildningar, skrivarlitteratur. Och sist men inte minst, tolv spännande författarporträtt. Karin Alvtegen, Per Hagman, Christine Falkenland, Jonas Gardell är några av dem som medverkar. Mer om innehållet här >>

Passa på att ge bort en kalender till en vän. Vi bjuder på den extra fraktkostnaden vid beställning av två. Med nya skrivövningar varje vecka, tips och goda råd är Skrivarkalendern den perfekta presenten till dig själv och en skrivarvän. Beställ Skrivarkalendern 2008 här!>>

Kreativ turism

Vi har pratat lite löst om att segla norrut i sommar, för att kanske övervintra i London. I så fall ser jag gärna denna bokfestival som ett mål på resan! Edinburgh är för övrigt den första stad som utsetts till Creative City/Literature i UNESCOs satsning på Creative Cities. En ny turismtrend pratas det om också, i sammanhanget - creative tourism. Kul att få ett namn på det vi gjort under några år med skrivarkurserna utomlands :-)

09 april 2008

Den gode H


All good books are alike in that they are truer
than if they had really happened, and after you
are finished reading one you will feel that
all that happened to you and afterwards
it all belongs to you: the good and
the bad, the ecstasy, the remorse
and sorrow, the people and the
places and how the weather
was. If you can get so
that you can give that
to people, then you
are a writer.

Hemingway - By-Line; "Old Newsman Writes: A Letter from Cuba"; (pg. 184)

08 april 2008

Rune Larsson, populär föredragshållare och jättelångdistanslöpare har tydligen fått lära sig på speech-utbildning i USA att ett tal ska vara som en James Bond film – det ska komma ett pistolskott, en sexscen eller en biljakt var tolfte minut :-)

07 april 2008

Nu tror jag att jag kommit på en sanning. Fundera på detta, alla ni som skriver böcker:

Läsare vill vara delaktiga och bli berörda, inte matade och överkörda.

Det samiska ordet

Författarkväll med Ann-Helén Laestadius på Nordiska museet i Stockholm

Den 9 april samtalar författaren och journalisten Ann-Helén Laestadius med Nordiska museets förlagschef Christina Westergren om inspiration, kreativitet och drivkraften att skriva. Kvällens utgångspunkt är författarens bok "SMS från Soppero"
Programkvällen är en del av programserien "Röster och uttryck" som anordnas i anslutning till utställningen "Sápmi".

Entre 40 kr.

Boka plats: 08-519 545 50

Vad förlagen tycker

Vet inte hur gammal denna artikel är (Dagen Story skriver inte datum!) men den är likväl läsvärd - om texter som antas av förlag!

Hur lägger man samvetet i plånboken?

Det kanske kanske kaaaaaanske blir en Londonvinter härnäst.
Planerar att åka till bokmässan i Göteborg, var vi än hamnar. Har ju monter!
Så nu har jag kollat upp flygbiljetter - och bokat resan från London till Göteborg. Det blev exakt 13 £ med alla skatter och avgifter. (Vilket är något billigare än tåget till Stansted från centrala London...) Funderade sen på att ta tåget till Stockholm för att uträtta lite saker där när jag ändå är i landet. Men huvva, nästan 1200 spänn för en enkelbiljett. Det blir billigare att resa tillbaka till London och ta ett nytt flyg till Stockholm t o r.

Med min livsstil måste jag verkligen vända på slantarna, men detta känns ju lite sjukt mitt i debatten om det "carbon footprint" man lämnar efter sig. Alltså, jag gillar faktiskt att det är möjligt att förflytta sig långa sträckor med flyg utan att det kostar skjortan. Lågprisflygbolagen har uppenbarligen hittat en affärsmodell som fungerar. Varför ska då alla andra researrangörer sko sig på oss för att plåga våra samveten?

04 april 2008

Häng me'!

Två nya Facebook-grupper:

ALF bokförlag

Skrivarkurser orden runt

Välkomna!

Ny bok på nytt förlag

Denna berättelse pillade jag lite med i ett tidigt skede och nu ska det bli jättespännande att se slutresutatet. Rubriker skapar den i alla fall!! Kolla in Ondskans Herrar!

02 april 2008

Välförjänt!

Linda Skugge intervjuar min kära vän och kollega Anna-Carin Collin om Skrivarkalendern mm - på Vulkanbloggen.

23 mars 2008

Kul med statistik!

  • Nu har jag arrangerat "Skrivarkurser orden runt" i 5 år4 olika platser (Tarquinia, Venedig, Istanbul och Sevilla)
  • Totalt har det blivit 18 kurser i 10 olika ämnen (Författarverkstad, Nybörjarkurs, Barnbok, Självbiografi, Deckare, Featurejournalistik, Prosa, Resereportage, Krönikor, Författarcoaching i grupp/individuellt)
  • 10 st lärare har medverkat (Lotta Lundberg, Ylva Wallin, Johanna Wistrand, Camilla Läckberg, Pia Lundgren, Monica Rolfner, Hans-Olov Öberg, Kjell Dahlin, Anna-Carin Collin, Ann Ljungberg)
  • Vi har haft drygt 100 deltagare

I ovanstående ingår inte de kurser som tyvärr inte blev av pga för få anmälningar - t ex humor, filmmanus, journalistik, stand up comedy, reportage&foto, kåseri, poesiverkstad ... kanske någon annan gång?

Inför framtiden har jag också fått önskemål om skrivarkurser i drama, pornografi/erotik, noveller, sångtexter, science fiction/fantasy, chick lit, sagor och retorik. Fortsätt önska!

Världens kortaste skrivarkurs?

Kortkurs i att skriva romaner :-)

21 mars 2008

Jag säger bara det...

Framtida skrivarkurser

Funderar redan på nya kurser. Ta gärna en titt på den här enkäten och kom med önskemål!

18 mars 2008

Rapporter

Även om tankarna fortfarande hänger kvar i de härliga skrivarveckorna så måste jag jobba vidare - så perfekt då att Anna-Carin, Hans-Olov och Monica skrivit roliga rapporter om kursveckorna :-) Tack ska ni ha!!!!

17 mars 2008

Over and out

Man skulle kunna tro att jag sugits bort från jordens yta och det har kanske stämt litegrann. Har tillbringat de senaste veckorna i en 8-rummare på tredje och fjärde våningen i Sevillas Santa Cruz (gamla stan) tillsammans med ett stort gäng författare (eller blivande ditto). Vi har andats, druckit och ätit ord. Och en och annan tapa.

Första veckan var det Författarcoaching. Anna-Carin Collin och jag ledde en grupp som visade mästerliga prov på kreativitet och påhittighet, inte minst i de gemensamma övningarna. Så mycket skratt.

Andra veckan fick jag själv gå kurs, för Kjell Dahlin, och klurar nu som bäst på mina resereportage. På övervåningen härjade Hans-Olov Öberg och hans deckargäng. Dagarna var så intensiva att de två grupperna knappast hann träffas, men det tog vi igen under kvällarnas tapasrundor. Sova kan man göra sen.

Och det har jag gjort i helgen ...

Nu tillbaka till skärmarbete. Det rycker i benen att gå ut och uppleva det Sevilla jag fått lära känna under så gemytliga former senaste veckorna men jobb, jobb, jobb väntar. Och dessutom är det lite svårt att ta sig fram i stan nu. Semana Santa har börjat, med processioner dygnet runt hela veckan. Vaxljusdoften ligger tung.

Tack alla ni som var med på kurserna. Årets höjdpunkt för mig!

22 februari 2008

Sjudderton + 1 (+100000)

Japp, nu är de fulltaliga igen, de aderton. Det blev en man som inte är mig helt bekant måste jag nesligen tillstå, men så ägnar jag mig inte heller mycket åt poesi. Anders Olsson heter han.

Ännu en poet som lyckats är Viktor Johansson som vunnit Borås Tidnings debutantpris, 100000 kr.

Grattis gossar!

19 februari 2008

Internationell bokproduktion

Åh, detta är så kul! ALF bokförlags andra roman är under produktion. Just nu sitter M i Kairo och läser korrektur, författaren C kommer med input från Stockholm och jag formger inlagan här i Sevilla och diskuterar med tryckerier i östeuropa. Och sen blir det en bok som ser dagens ljus på Bok & Bibliotek i Göteborg i höst.

06 februari 2008

Klykar du?

Nu är frågan bara, när kommer första romanen på SMS-lingo?

04 februari 2008

´Svenska folkets debutroman!

Det här låter väl kul! En skrivövningsklassiker i ny tappning.

Om ni tycker det låter för ambitiöst har vi en mildare variant på Skrivarkalendern.se: Skrivarkalenderns såpa som idag tar ett nytt språng. Läs bidragen, rösta på sajtens förstasida och invänta nya instruktioner den 10/2.

31 januari 2008

Ihopskrivning

Svenska språket är ju underbart, tänk att man kan sätta ihop sådana här ord:


aktieindexobligationskonstruktion

30 januari 2008

Skrivartips av amerikansk bok-coach

Jag fick ett nyhetsbrev som jag gärna vill dela med mig av:

Write Like a Pro Checklist--10 Ways

Judy Cullins c. 2008

You may be a professional, an entrepreneur, a coach or consultant, even an author. It's one thing to know your topic and business focus, but another to get others to see your gifts to them.
You need to know how to write crisp, compelling copy in your book so your audience will FINISH it and rave .about. You need your web site to educate your visitors so they will want to click over to read about your services and products. You need to write short articles like this one that are succinct, organized and offer something new and unique.

To sell well, your articles, reports, books, and copywriting need to pass the 10 item checklist below:
  1. Make your book , article title or headlines grab your reader by the collar.
    If your titles and headlines are ho hum, your prospective audience will leave you instantly. Headlines and titles are far more important than the copy that follows. A clever title is great, but an even better title is clever and clear.
    Shorter titles sell better than longer ones, because they are easier to remember. Make each word count because your potential buyer will spend only four-eight seconds on the book front cover.Your Web site sales letters and your home page headlines must grab your visitors' emotions and curiosity to lead them to buy. Make your headlines benefit driven and specific for more impact.
  2. Create your opening paragraph of your book chapter, your book's introduction, or your web copy to entice your reader to continue.
    It's not the book, it's the hook. In fiction chapters, start with the most exciting and important incident first. For fiction and non-fiction, open with dialogue. It's more present and exciting. It shows rather than tells. In non-fiction open with two or three compelling questions your reader can connect with. Point out your readers' challenges through them. Then follow with the thesis, a story and other solutions.
  3. Make each part of your non-fiction book, report, article, or sales letter support the thesis.
    For instance, the thesis of this article is "You will sell more books or services when you use these 10 ways to write like a pro." Once you give each book, each chapter, each article a thesis, you'll write more compelling, organized, and easy-to-read copy.
  4. Pursue savvy friends and associates to edit your work.
    Send them a survey asking for their feedback on small amounts at a time. Always reward them with a free book at the finish, or a free special report you create from your longer pieces. Edit two times before you submit your piece to a professional editor or book coach.
  5. Use strong, emotional or visual, power verbs rather than linking verbs like "is," "there is," "start to or begin."
    These linking verbs create passive, long sentences. They stop movement and slow readers down or bore them. Readers expect straightforward copy, and when they don't get it, they will put your book or other writing down, never to return. Not a good way to receive word of mouth referrals. Start your sentences with the subject, and then add a power, action verb.
  6. Make sure all your verbs are consistent in their tense.
    Use present and past tense rather than past perfect or gerunds.When you start something in present tense, keep that tense throughout the piece.
  7. Stop loading your copy with telling words like adverbs.
    Every time you see a "very" or an -ly ending in your work, rethink. Check with your Thesaurus to see the more compelling possibilities. Think corpulent instead of very fat. One specific word is always better than two mundane ones. When you see "suddenly," a favorite of most novice writers, map out a picture, dialogue, or emotion to show sudden movement.Your audience can relate to the picture or emotion, but not to -ly.
  8. Corral your writing into concise, compelling sentences.
    Know that the standard sentence is 15-17 words; anything longer means difficult level. Today's business readers want short and to-the-point writing. Yes, you want some variety, just remember what your audience wants. Redundancies fill your first draft. Make your first edit hone in on these. Slash and burn them because they show you don't care about your audience...
  9. Make sure your piece is coherent.
    Test whether it flows or sounds natural by reading it aloud. When you stumble on a word or phrase, you can bet your reader does too. Once your piece passes this test, you can offer it to others for peer editing.
  10. Make your dialogues believable.
    No long speeches, please. Short dialogue reflects real life situations. . Use "said" rather than "screamed," "pouted." Show these in your character's action. "Said" is like a comma, and readers don't like to be slowed or talked down to.
    Attract contacts, clients, readers and web visitors with fresh, clear writing. Write to make a difference in other's lives using this "write like a pro" checklist.

Note: You may Freely publish any of my articles as long as you include the signature box below.
===============

Book and Internet Marketing Coach Judy Cullins helps businesses get all the clients and sell all the books they want. Author of 13 books including How to Write your Book Fast, The Fast and Cheap Way to Explode Targeted Web Traffic, Advanced Article Marketing - Nine Mistakes and How to Solve Them, and Advanced Article Three Book Program. Judy offers 260 articles and free eBook 'Book Writing and Marketing Tips' with monthly ezine subscription at http://www.bookcoaching.com

===============

24 januari 2008

Härligt!

Nu kurerad, inte kan man ligga nerbäddad när det är 23 grader varmt ute. Igår blev det en cykeltur i stan för att handla och kolla in läget på de lägenheter vi bokat för kurserna i mars.

Vid Plaza de Armas stod en ung kvinna och tränade flamencodans framför spegelglasfönstren. Smattret från hennes fötter ekade över det öppna torget. Jag köpte fisk och plockade en citron, en apelsin och en kvist rosmarin från vår trädgård (dvs parken här på Club Nautico) till middag. Sevilla-apelsinerna är beska/sura och gör sig bra till matlagning, drinkar och marmeladtillverkning.

Tog med ett utskrivet manus och läste i eftermiddagssolen på terrassen. Kattungar runt benen.

Så skönt att vara här.

En ny bok väntade i postlådan på klubbkontoret:


En härligt illustrerad bok med massor av färg. Handlar om kreativitet i olika uttryck men jag blir mest sugen på att rita och måla. Kanske en illustrerad Sevilladagbok fylld av apelsiner och flamencodansare? Finns på Adlibris.

22 januari 2008

Just nu i en annan del av världen

Tillbaka i Sevilla.

Solen skiner.
Det är 22 grader varmt.
Apelsinerna är gula.
Jag snorar och har feber.

12 januari 2008

Sajtproblem

Ordenrunt.se ligger av någon anledning nere idag och det är ju typiskt med tanke på att sista anmälningsdatum för Sevillakurserna närmar sig. Om DU hade tänkt anmäla dig nu, vänligen kontakta mig direkt på mailadress ann (snabel-a) ordenrunt.se

Kurser som garanterat blir av:

Författarcoaching - fullbokat
Deckarkurs - 3 platser kvar
Resereportage/Krönikor - 2 platser kvar