Johanna Wistrand, Multimanus, är ute på bloggturné med sin nya e-bok Skriv boken! - ett 4-veckorsprogram för att skapa rutiner i skrivarprocessen.
Hennes förra e-bok Kom igång & skriv! låg på svenska e-boktopplistan i 24 veckor 2007. Och det gör nu Skriv boken! med! Grattis! Även denna bok går att låna på biblioteket som e-bok samt att köpa direkt hos Multimanus.
Jag tycker att dessa båda böcker är jättebra och önskar dig varmt välkommen hit, Johanna!
Foto: Magnus Gotander
Ann: Du inleder med ett bra tips (från Natalie Goldberg) i din bok - att skriva i fula anteckningsböcker istället för t ex fina läderinbundna böcker som kan göra en hämmad: man vill bara skriva vackert i en sån skrivbok. Hur ser den anteckningsbok ut som du använder just nu? Har du själv anteckningsböcker på många olika ställen som du föreslår?
Johanna: Har jag många anteckningsböcker? Maniskt många, skulle man kunna säga. En bok för varje område i livet: "Jojo-bok" (jag kallas Jojo) där jag har coachingsamtal med mig själv med jämna mellanrum ang livet, företagandet, skapandet. Ett gäng projektdagböcker för olika projekt, en musa-bok där jag skriver brev, kan man säga, till musan (boken har kreativitetscoachen Eric Maisel skapat), en "bok i väskan" där jag antecknar vad som helst som jag kommer på på spårvagnen eller i ett väntrum etc - det kan gälla egna skrivprojekt, textrespons av klienttexter som jag arbetar med, skissar på nytt nyhetsbrev etc.
Jag har också en anteckningsbok för mitt romanprojekt: skriver först ner för hand i den och sedan skriver jag rent och fyller i, i laptopen. Jag skriver ut tre-fyra dagböcker per år också och då brukar jag använda skrivböcker från ett boktryckeri som säljer "tomma" böcker för att anteckna i, till bokmässan. På bokmässan köper jag dessutom alltid en hög med moleskine - såna där smalrandade med breda papper och lite gula blad. Helt ljuvliga att skriva i för mig. Och jag skriver med reservoirpenna för min handstil ser mer inspirerande ut då, plus att det är skönare för handen (har en pennkurir, Beate i Luxemburg, som skickar upp sjyssta pennor till mig).
I Thailand köpte jag ett gäng skolskrivböcker, men där var pappret för luddigt, motsträvigt, annars var de så där lagom fula. För min del handlar det mer om papperskvaliten, om den är bekväm att skriva på. Vackra böcker skriver jag aldrig i, den "vackraste" var en sån där hästdagbok i barndomen som jag skrev i med olikfärgade tuschpennor.
Ann: Har du något råd till de som trots god vilja inte lyckas avsätta skrivtid varje dag pga yttre omständigheter som de inte kan råda över?
Johanna: Ja, att de försöker hålla kontakt med sitt skrivprojekt under åtminstone 10 minuter varje eller varannan dag och sedan när omständigheterna är bättre bokar in en helg eller vecka då och då för att skriva fokuserat och koncentrerat på manuset. Detta gäller mig själv i högsta grad just nu - jag nöjer mig med 10 minuter varannan dag.
Ann: Härligt att se en e-bok (din Skriv boken!) med så pass stor fontstorlek att det går att ha en hel boksida på skärmen och kunna läsa den utan att zooma - det gör bläddringen enklare! Vad tror du om bokens vs e-bokens framtid i allmänhet?
Johanna: Kan man det, det tänkte jag inte på! E-bokens framtid tror jag hänger på att man lyckas föra över fördelarna med pappersbok till e-bok: en känsla av att bläddra fysiskt, kunna hålla den i handen, ställa upp i en bokhylla. Att läsa på skärm - där tvivlar jag på att man kan omvända folk. Jag gillar själv inte att läsa på skärm. Men jag gillar att göra e-böcker för de är så underbart enkla att distribuera :-)
Ann: Jag vet att du skriver på en roman. Är det något speciellt tips från din bok som du haft särskild nytta av i din egen skrivarprocess?
Johanna: Du - jag skrev "Skriv boken!" för min egen skull har jag insett i efterhand. Jag behöver hela boken som stöd i romanskrivandet. Och nu har jag bildat en grupp (för min egen skull) som jag kommer att köra flera gånger om året "Skriv varje dag i en månad" där man följer bokens upplägg och har möten fyra gånger per telefon under dessa fyra veckor. Igår hade vi första telefonmötet och jag kom tack vare det igång igen. Så tio minuter var eller varannan dag är det som gäller nu samt att skriva "dåligt" - i syfte att sänka ribban och få tvärtyst på alla höga ambitioner som skapar skrivblockering. Så detta att inte försöka skriva bra då man skriver ihop råmanus, är det tipset jag har störst nytta av.
Ann: Du ska vara med och författarcoacha här i London i mars 2009 - har du några bra tankar på hur deltagarna kan förbereda sig för att få ut det mesta av sin coachingvecka?
Johanna: Jag tror att det kan vara bra att bestämma sig för hur mycket och vad man vill få ut av veckan. Vill man jobba lite lätt på texten och framför allt uppleva London med pubbesök, museibesök, shopping? Vill man sjunka in i texten medan man befinner sig hemifrån? Vill man ge texten en ordentlig genomkörare tillsammans med coachen eller vill man mer få inspiration och spark i baken till att komma i gång med skrivandet över huvudtaget? Som coach anpassar jag mig efter skribentens behov, så det är mitt råd: tänk efter före vad du vill få ut av Londonveckan.
***
Tusen tack Johanna! Och lycka till med turnén!
Jag kommer att försöka ratta in P4 Göteborg här i London idag så jag kan lyssna på när du talar om författarcoaching någon gång mellan 11 och 11.45!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar