27 november 2008

Följebrev till förlag och agenter

Det brukar sägas att det följebrev som skickas med ett färdigt manus till förlag - när man hoppas på utgivning - ska vara kort och konsist. Och att man inte ska berätta att mamma tycker den är bra.

Men nyligen har en av "mina" författare fått ovationer från flera förlag för sitt långa, personliga och roliga följebrev - de meddelar att det var avgörande för att de vill läsa boken. Kul!

Och i senaste numret av engelska tidningen Writers' Forum tipsar författaren óch bokmarknadsföringsexperten Alison Baverstock om att man absolut bör ha med alla intressanta detaljer man kan komma på. Till exempel:

  • om något lustigt hände under skrivandet av boken (märkliga svar vid research på bliblioteket, missförstånd över titeln osv)
  • hur lång tid boken tog att skriva ("This book is dedicated to my daughter, without whose helpful involvement it would have been completed in half the time" )
  • hur du fick idén till boken
  • hur du kom på titeln
  • var du skrev den - om du har skrivit på någon ovanlig plats, ju ovanligare desto bättre (babordssoffan i båtsalongen?)
  • om du har några ovanliga hobbies, husdjur, jobb eller intressen.

:-)

3 kommentarer:

Pernilla sa...

Åh. Tänk när jag har kommit SÅ långt. Kommer jag ihåg det här då? ;)

Ann Ljungberg sa...

Pernilla - det här tror jag du kommer att komma ihåg: berätta det som är viktigt och var dig själv!

thebe sa...

Det är ungefär samma råd som brukar ges gällande att skriva följebrevet till sitt CV! Intressant :-)