20 april 2008

Vi vänjer oss...

Det har gjorts en blindtest på glass och resultatet är milt förvånande.
En panel av proffs och amatörer satte betyg på tio olika sorter – både ”äkta” och industriproducerad glass. För att få kallas äkta fick glassen bara innehålla grädde eller mjölk, socker eller honung, ägg och vaniljstång. Vinnare blev en glass från Lidl med ingredienser som osyrat vasslepulver, smörolja, stärkelsefruktos, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, salt, färgämne mm... (jo, de hade visst socker, grädde och vaniljstång också). Resultatet visar att vi vänjer oss vid konstgjorda smaker.

Precis som vi vänjer oss vid silikonbröst och prinskorvsläppar? Och hellre tittar på dokusåpor än teater?

Detta får mig osökt att tänka på debatten och fin- och fullitteratur. Vi - läs:den stora massan - kanske helt enkelt inte förmår att uppskatta det som anses som "fin litteratur" för vi har vant oss vid det drivna språket, ständiga cliffhangers a la Dan Brown, ytliga karaktärer och samma polis i nästa, nästa och nästa bok?

I Frankrike inför man förbud mot för magra fotomodeller. Det är ju ett sätt att ändra på något vi vant oss vid. De får väl börja käka Lidl-glass, modellerna.

Frågan är när förbudet mot för mager litteratur kommer ;-)

1 kommentar:

Mattias sa...

Det är en intressant observation, det där!

En skillnad som jag ser det, dock, är att det är lättare att 'vänja sig av med' det konstgjorda till fördel för det naturliga, än vad det är att göra detsamma i omvänd riktning.

Åtminstone hoppas jag att det är så :)