30 september 2008

Summering av bokveckan

Oj, det kommer att ta tid att återhämta sig efter veckan i Sverige. Jag är inte van längre att träffa så många och prata så mycket :-D

En kort resumé:

Måndag

Tog billiga men punktliga flyget från London till Skavsta och anlände till Stockholm vid 14-tiden. Hann installera mig i vännen B:s lägenhet, köpa stövlar, kjol och blommor, ha ett möte med AC om vår kurs i Barcelona om ett par veckor och byta om innan kvällen stora begivenhet - releaseparty för Charlotta Rydholms bok Flykt- om så bara för en liten stund. Varken Charlotta eller jag kunde sluta le den kvällen. För mig var det en milstolpe - efter att varit med och producerat ca 50 publicerade böcker var detta den första släpphippa jag lyckats närvara på!

Tisdag

Frukostmöte med min författare Claes Grill (Jag dog i Barcelona) om hans nästa roman. Inspektion av lagerlokalen hos vår nya distributör i Midsommarkransen. Tog med en kasse med Vikingadotter och Flykt till Hedengrens i Sturegallerian, en favoritbokhandel! Hastade hem till duschen innan det var dags för nästa bokreleaseparty, denna gång för Åke Sandahls roman Kungsholmens Chopin - lustigt nog på samma adress som boken utspelar sig på, Parmmätargatan 7. (Där finns boken nu att köpa i Bulleboden)

Onsdag

Åkte med trevliga engagerade Kinna till Göteborg och bokmässan. Roligt att utbyta erfarenheter om våra olika sätt att ge ut böcker. På mässan visade det sig att den hylla vi beställt inte kunde användas så vi fick beställa en ny - det enda som fanns var en ful lagerhylla men vår monter blev så kaotisk ändå att det funkade hyfsat. Fem förlag på fyra kvadrat, jisses.
Deltog i Pressnatta på kvällen tillsammans med min monterkollega Maud. God mat men det var inte så mingligt som jag hade föreställt mig.

Torsdag

Tog spårvagnen till mässan och försökte städa upp lite i montern innan besökarna släpptes in. Sedan blev det ett ständigt flöde av besökare till montern, vilket känns helt förbluffande med tanke på det stora utbudet på mässan. Vi hjälptes åt att försöka tala för varandras böcker. Jag hade ett avbrott för en lång intervju med en branschtidning, med efterföljande vansinnigt rolig fotografering - imponerande kreativa idéer från fotografen - och sedan en rolig fotografering till för en veckotidning... och så blev det lite mingel och en hyfsat tidig kväll med trevligt prat med min värdinna Johanna.
Johanna och jag, trötta men glada.


Fredag

Mäss-komat börjar redan sätta in. Torr i halsen, ont i fötterna. Var tvungen att springa iväg till banken på Avenyn och passade på att ta en sushi i lugn och ro, ger mig inte tid till pauser inne på mässan. Mer fotografering, nu på en brygga med solkigt vatten i bakgrunden. Massor av besökare i montern och massor av bra kontakter knutna. Middag med vän, men jag somnade nästan i nudlarna.

Lars Rambe bokpratar i montern.


Lördag

Pigg igen, här ska säljas böcker! Thomas Bodström gick förbi montern och stannade till när jag ropade "Skrivarkurs!?" "Ja en sån har jag alltid velat gå!" Han förärades en Skrivarkalender och Johannas Skriv en bok-kit. "Vi vet ju att du redan kan, men..."
Berit Ås anlände på eftermiddagen och hade ett litet föredrag i vår pyttemonter. Hon är ju huvudperson i Anette Utterbäcks bok Vikingadotter och på kvällen hade vi releaseparty för den i Anettes vackra mottagning på Vasagatan. Trevligt och sent.

Söndag

Johanna och jag hade "Prova på författarcoaching" i Hälsorummet hela dagen. Det kom massor av hugade författare, ibland var det kö! Frågorna rörde sig om allt från att komma igång, skapa rutiner, hur man kontaktar förlag, hur man hittar sina idéer osv. En del hade texter med sig och fick en kort utvärdering med tips om hur de skulle gå vidare. Vilken rolig dag, det vill vi göra om.

Författarcoaching pågår.


Berit Ås fyllde en föreläsningssal med sitt tal om härskartekniker och drog en strid ström av besökare till montern. Supersnälla Johanna visade sig ha en lika superschysst vän som skjutsade mig till flyget och efter nackvrickande sovtimmar på flyg och buss var jag hemma vid Towern igen. Med fem kilos övervikt, bara böcker förstås!

Jag vill tacka mina författare Åke, Charlotta och Anette som deltog i montern och pratade om sina böcker! Och tack till Lars, Maud, Jenny, Kinna, Elina och Johanna för montersällskapet! Tack Bosse som blev vår monterfotograf! Inte minst TACK till alla besökare som tog sig tid att stanna och prata, köpa böcker och berätta om sina projekt.

Inga kommentarer: