31 december 2009
Rapp Wrap
Under 2009 har jag bott i London, och seglade under sommaren till Sverige för första gången på 7 år. Så länge är det sedan vi lämnade Sverige för att längesegla. Men vi stannade inte - har "parkerat" för vintern i London igen.
Som förläggare har jag givit ut 9 böcker på ALF bokförlag. En av författarna var Fay Weldon och jag fick förmånen att tillbringa en vecka med häftiga Fay (och hennes rolige make) vid lanseringen i våras. Media vaknade till lite men boklådorna var nästan lika motsträviga som vanligt och resterande böcker får vi baxa in med kofot. Heja nätbokhandeln! Har några riktig bra debutanter och ett par etablerade författare med nya böcker i år, kul!
Anordnade en kreativitetskonferens i London i våras med bl a Eric Maisel, Cynthia Morris, Jacqui Lofthouse och Maggan Hammar. Mycket roligt men hade varit ännu roligare om inte finanskrisen lagts sitt fula tryne över det hela.
Kurserna har gått desto bättre - fullt hus i både London (tillsammans med Johanna) och Sitges, med engagerade begåvade författarämnen. Årets mest minnesvärda veckor!
Nya coachingprogrammet "Ge ut en bok på egen hand" blev också fulltecknat med 10 synnerligen aktiva författare. Flera har redan gett ut sina böcker och andra satsar under 2010. Måste erkänna att jag är svag för resultat :-)
I distanskurserna har jag också massor av begåvade elever - saknar aldrig läsning!
På det hela taget ett intressant år, men jag har nog jobbat för mycket för att hinna njuta av det.
Och på det hela taget ett intressant decennium. År 2000 var jag konsultchef i IT-branschen. 2002 uppfyllde min man och jag en urgammal dröm, sålde hus, bilar och företag och seglade iväg. Vi seglar fortfarande. Det vill jag fortsätta med hela 10-talet - och inleder 2010 med en mer balanserad tillvaro med plats för njutning.
Tack alla som förgyllt tillvaron! Gott nytt år!
30 december 2009
Mina favvosajter 2009
1. Publit. Ett bra ställe att trycka böcker med Print-on demand. Utmärkt service, fina böcker, bra pris. Och ännu bättre kommer det att bli med möjlighet till egen shop, färgbilder och annat godis. Har en stark känsla av att ni toppar min lista 2010 också.
2. Simple Signup. Här lägger jag numera upp alla mina kurser och evenemang. Busenkelt och funktionellt.
3. oDesk. När jag får en design- eller illustrationsidé lägger jag ut uppdraget här och kan inom någon timme välja mellan dussintals illustratörer och designers som budar om jobbet. Fantastiska talanger över hela världen till priser som matchar mitt skämt till budget.
4. Wiziq. Klassrum på nätet med whiteboard, video, ljud, chatt mm - roligt sätt att undervisa. Man träffas utan att behöva resa.
5. iContact. För mina nyhetsbrev. Gillar hur jag kan styra olika brev till rätt läsare och få statistik. Så man inte blir FÖR tjatig.
6. BoxShot3d. Perfekt programvara för bokförläggare - när man vill visa hur böckerna kommer att se ut.
7. HootSuite. För att enkelt jobba med flera olika Twitterkonton och Facebook samtidigt.
8. Elib. Att kunna låna böcker från biblioteket (och läsa på datorn eller i läsplatta) - vilken höjdare!
9. Transport for London. Ovärderligt för Londonbor och besökare.
10. SkrivPuff. Jaja, jag vet att jag förhäver mig! Men det är så himla mysigt att se hur kreativa och vänliga skrivpuffare är!
Bubblare:
Tjänster jag förberett att jobba med men inte riktigt kommit till skott med ännu.
1. Smakprov. För att ge smakprov på alla ALF-böcker.
2. Wishlist member. Smidigt sätt att skapa medlemssajter i Wordpress. kommer att tillämpa bl a i mina sajter för Skrivarkalendern, Författarklubben och olika coachingprogram.
Tar gärna emot fler tips!
29 december 2009
Fick du något för ditt skrivande i julklapp?
Jag vet flera förhoppningsvis lyckliga personer som fått skrivarkurser av sina nära och kära (vi ses i London och/eller på distanskurserna :-), och Skrivarkalendern 2010.
Fick du något för att stötta ditt skrivande? Önskade du något du inte fick?
Bonusdagar.
23 december 2009
Skrivarbloggar samlade
21 december 2009
Vinn en deckarkurs i London
Den 22-26 mars 2010 har vi en deckarkurs i London som du kan läsa mer om här. Hans-Olov Öberg, deckarförfattare och förläggare, leder kursen och nu har du en chans att vinna kurs, resa och boende.
Tävlingsregler.
1. Läs boken Vredens tid av Stefan Tegenfalk (ISBN 978-91-976266-9-9)
2. Recensera boken på minst 1 av dessa ställen: www.cdon.se , www.bokus.se , www.adlibris.se , www.boktipset.se
3. Skicka ett mail till deckarkurs@ordenrunt.se med länkar till dina recensioner.
4. I samma mail: Motivera med max 300 ord varför just du borde vinna deckarkursen.
5. Svara på en kontrollfråga om boken när du får ett mail tillbaka från oss
Juryn består av författaren Stefan Tegenfalk, författarcoachen Ann Ljungberg och författaren/förläggaren Hans-Olov Öberg. Vi bedömer kvaliteten på recensionerna och energin i motiveringarna.
Boken finns hos nätbokhandlarna och din lokala bokhandel kan beställa hem den på ett nafs. Du kan också be ditt bibliotek beställa hem den.
Vi behöver ditt tävlingsmail med recensionslänkar och motivering senast den 15 februari till deckarkurs@ordenrunt.se.
Läs mer här: http://www.ordenrunt.se/pages/deckarskurs2010.htm
Allt för ditt skrivande 2010
Det blir några nya distanskurser:
- Hitta din bokidé - lekfull kurs för dig som vill experimentera
- Skriv din historia - för självbiografier
- Författarklubben - för dig som vill nå i mål
16 december 2009
Jullov
Men men, nu är jag i Sverige och har varit med på Bokfesten i Kista, haft en workshop om egenutgivning, haft ett fullproppat och fullspäckat Julord, deltagit på seminarium om e-böcker och träffat massor av blivande författare.
På förlaget har vi just släppt den täta thrillern Häst Häst Tiger Tiger av Anita Ahrens. Tänkvärt och spännande om organhandel. Den och alla våra andra böcker finns att beställa i nätbokhandeln. Alla traditionella bokhandlar kan förstås ta hem dem på beställning. Men det är sällan de tar in böcker bara för att vi som förlag tipsar dem, de har väl fullt upp med sina suddgummin kantänka.
Jag blir iallafall glad när jag ser den här listan. Tänk vad vi har åstadkommit tillsammas, kära författare!
Nu får det bli en liten mugg glögg. Vill inte vara 9 år vid närmare eftertanke :-)
24 november 2009
Stipendier för skrivarkurser och bokcoaching
Jag kommer att dela ut några stipendier under 2010 bland Skrivarkalenderns läsare.
Dessa är aktuella:
- En plats i coachingprogrammet “Ge ut en bok på egen hand” - start i januari eller september 2010 (värde 4200 kr)
- Två platser i distanskursen “Skriv en roman” med start under våren eller hösten (värde 2800 kr)
- 1 plats på romanskrivarkursen i London 22-26 mars—enbart kurs, ej coaching. Resa och boende tillkommer. (värde 2500 kr)
- 1 plats i distanskursen “Skriv en faktabok” - start under hösten (värde 3200 kr)
- 1 plats för 3 timmar telefoncoaching runt valfritt skrivarprojekt (värde 2100 kr)
- 1 plats i mitt nya mycket spännande bokcoachingprogram som startar senare under 2010—mer information följer. (värde ca 10000 kr)
För att ansöka till stipendierna behöver du vara innehavare av Skrivarkalendern 2010, tipsa minst 3 vänner om boken, ha en motivering till varför och vad du vill skriva eller publicera, vara beredd att delta i en telefonintervju om dina erfarenheter av kurs/coaching under eller efter programmet.
Hur du får ansökningshandlingarna står att läsa i Skrivarkalendern 2010
21 november 2009
Ge ut en bok på egen hand
Är du nyfiken på att ge ut en bok på egen hand? Jag leder ett praktiskt och resultatinriktat coachingprogram under våren där du skapar alla planer du behöver och gör alla förberedelser för att kunna ge ut din bok.
På onsdag den 25 november kl 17.00 svensk tid blir det ett introduktionsmöte där jag berättar hur coachingprogrammet går till. Du kommer att få några konkreta tips för din utgivning redan under intromötet och alla som deltar i mötet får en bonus vid anmälan till coachingprogrammet. Hör allt om detta på onsdag! Mötet är ett "webinarium" - du behöver en dator med ljudkort. Om du även har kamera kan du - om du vill - synas för övriga deltagare. Registrera dig för mötet genom att klicka på länken nedan. Välkommen!
Ge ut en Bok - Intromöte by Ann Ljungberg
Get your own Virtual Classroom
20 november 2009
En författarcoachs vardag
04.30. Stiger upp. Jo jag vaknar ofta så tidigt - utan väckarklocka. Blir lite besviken om jag sover längre, då försvinner ju halva dagen. Besvarar ett par kursbrev och njuter av att det är tyst och stilla omkring mig. Kollar att dagens blogginlägg kommit in som det ska - är ju värd på Sölve Dahlgrens bloggturné idag.
05.15 Skrivarkalendern 2010 ska till tryck nästa vecka och det är fortfarande en hel del att fixa. Jobbar koncentrerat med den några timmar. Ja, förutom de vanliga avbrotten för att koka morgonte, sätta på en tvätt, bistå maken med några små båtprojekt (vacuumpacka en toapump, riva upp akterkojen för att stoppa ner reservdelar i stuvfacket, passa vattenpåfyllningen), duscha, besvara mail från ivriga klienter och sätta på mig något sånär vettiga gångkläder och ett face.
12.00 Lämnar båten med schvung i steget för att ta bussen från Tower Bridge till Southbank Centre där jag lunchar med fina författarinnan Sofie Bager-Charleson. Jag hade förmånen att coacha henne för ett par år sedan och på tisdag släpps hennes första roman (Gränslös kärlek, Mormor förlag).
15.00 Lunchen över och jag har en halvtimme på mig innan eftermiddagens första författarcoachingsession startar. Promenerar över floden till närmaste tunnelbana och reser vidare till Paddington. Det tar tid att förflytta sig i London. På vägen skriver jag lite nya anteckningar för Skrivarkalendern. Jisses vad kul att kunna fortsätta jobba med en bok som ska finnas i hande(l)n om bara två veckor med modern POD-teknik.
15.30 Har författarcoaching med en kvinna som flugit hit från Sverige för att jobba med sitt manus under veckan. Vi sitter i biblioteksbaren på übermysiga puben The Victoria och pratar text i en timme. Sedan pratar vi om allt annat.
17.00. Nästa klient dyker upp, en svenska som bor i London. Rummet börjar bli lite stimmigt men vi kopplar bort de övriga gästerna och försjunker i texten.
18.00 Äter middag med båda tjejerna på en indisk restaurang i närheten av Tony Blairs bostad. "Han beställer ofta takeaway här"
20.30 Tar bussen hem genom hela staden. Det tar en timme. Skriver under resan.
21.30 Dricker kvällste, besvarar mail och fixar med räkenskaper.
23.30 Stupar i säng.
19 november 2009
Sölve Dahlgrens bloggturné
Ann: Nästa bok i seriens ska komma redan till våren hör jag. Har du gjort några viktiga lärdomar på vägen som gör det enklare att skriva och publicera den än den första boken?
Sölve: Förarbetet är viktigt. Exempelvis något så enkelt som att bestämma sig för vilka lag som vinner vilka turneringar under säsongen. Den här gången började jag skriva in vissa resultat i berättelsen innan jag hade gjort klart sammanställningen. Det blev en massa dubbelarbete i slutändan. Likaså beskrivningar av karaktärerna skulle jag nog lagt mer tid på att skriva ner i förväg för att ha som referens under själva skrivprocessen. Men jag vet nu att tillvägagångssättet funkar för mig, att först skriva en outline kapitel-för-kapitel med de viktigaste scenerna.
Ann: Du verkar lyckosam med att få tidningarna att skriva om din bok. Är det sportjournalister eller kulturjournalister som varit intresserade i första hand?
Sölve: Jag har kontaktat en del tidningar som jag antingen känner sedan tidigare eller där det funnits en tydlig koppling till boken geografiskt. Men jag har fortfarande inte varit i kontakt med alla tidningar som jag tänkt kontakta, det har inte funnits tid. Man kan göra hur mycket som helst, det handlar bara om att hitta tid.
Ann: Vilka är dina tre viktigaste tips för någon som vill ge ut en bok på egen hand?
Sölve: 1. Våga be om hjälp. Fråga vänner eller hyr in folk som kan det som du inte behärskar själv. Att korrekturläsa helt själv är ingen bra idé, liksom att försöka layouta boken i word... Ett bra omslag måste få kosta pengar.
2. Prata om boken så fort du får chansen. Efter ett tag tycker man att alla hört tjatet, men faktum är att folk ofta är intresserade dessutom glömmer man lätt bort att berätta det för vissa.
3. Sätt deadlines. Visst ska du ge ut en egen bok för att du tycker det är kul och det får inte kännas som ett tvång. Men utan deadlines är det stor risk att den där boken aldrig blir utgiven för att ditt undermedvetna hela tiden hittar anledningar att skjuta på skrivande, redigering, korrektur, formgivning etc.
Ann: Hur mycket kostar det att ge ut en egen bok?
Sölve: Mellan 495 kr och 125 000 kr. Det förstnämnda om du inte räknar din egen arbetstid och gör allt själv. Det sistnämnda ifall du hyr in experter och även värderar din egen tid. Så din bok hamnar någonstans på skalan där emellan.
16 november 2009
Följ en bokturné på bloggar
06 november 2009
Veckans e-bokslån
Att låna böcker är extra kul eftersom det är lockande att prova författare och genrer som jag kanske inte ens skulle tittat åt i bokhandeln. Såhär ser min gränslösa lånelista ut denna vecka:
1. Hypnotisören
2. Vägar till visdom
3. Ego Woman
4. Kunzelmann & Kunzelmann
5. Ursäkta, men din själ dog nyss
6. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
7. Tjäna pengar på internet när du sover
8. Borta bäst
9. Bokföring & förenklat årsbokslut – enskild firma
10. InDesign CS2
Nu har jag 28 dagar på mig att läsa ...
01 november 2009
Alla vill skriva men vem ska läsa?
Du är övertygad om att om du bara får ett förlag att nappa kommer allt att lösa sig. Och om de inte gör det kan du alltid ge ut boken själv och visa dem hur fel de hade. Eftersom svenskarna är ett läsande folk borde du rimligtvis kunna sälja minst 10000 ex i en handvändning, eller hur?
Du ser det framför dig – högarna med dina böcker vid entrén i varje bokhandel, dig själv i en TV-soffa med Malou eller Daniel, de strålande recensionerna i DN, hur ALLA skriker efter en uppföljare.
Verkligheten för de flesta debutanter är något mindre guldkantad. Om du inte fått ge ut din bok på ett riktigt stort och uråldrigt förlag är chansen minimal att bokhandeln ens kommer att vilja ta in din bok. De stora förlagen kan förhandla – ”vi erbjuder er den givna storsäljaren Y men ni måste då ta in även debutanten X – mot returrätt förstås”. Mindre förlag har det tuffare. Oavsett storlek behöver man satsa en hel del på marknadsföring, men samtidigt är det inte många som är beredda att lägga en förmögenhet på att göra kampanjer för en debutant. Det sägs att en svensk debutant på de stora förlagen säljer i snitt 800 böcker.
Nu kanske just du är nästa Camilla Läckberg (för visst kan du skriva bättre?) eller Jan Guillou (fast en ödmjukare sort?) som kommer att få prestigefyllda priser och en egen agent som bäddar för din internationella framgång. Jag hoppas det. Jag hoppas även att de författare jag själv givit ut på lilla ALF bokförlag kommer att få känna framgångens sötma innan de ruttnar på den cyniska bokbranschen.
Att skriva en bok är hårt arbete och man kan inte vara säker på att lönen för mödan kommer. När det sedan visar sig att själva skrivandet var det lätta jobbet, i jämförelse med jobbet att få bli läst, är det lätt att tappa sugen. Du kanske satsar tusentals kronor på att vara med på en stor bokmässa där du förväntansfull inväntar kön till signeringsbordet. Och får sälja EN bok. Till din mamma.
Handen på hjärtat – hur många böcker av debutanter har du läst i år?
Vad är det som gör att du köper en bok? I många fall handlar det om att du läst om den, eller hört någon berätta om den. Något utanför bokhandeln har gjort dig nyfiken.
Det ges ut tusentals böcker i Sverige varje år. En bråkdel av dem får recensioner i media. (enkel matteövning – skulle det kunna finnas 10 recensioner dagligen i varje tidning?)
Det betyder att hundratals böcker kommer att gå obemärkt förbi. Kanske sälja i några ex på nätet eller direkt till författarens bästa vänner till rabatterat pris.
Här kommer en vädjan till dig som skriver. Stöd en författarkollega som kommit så pass långt att han eller hon fått se sina ord i tryck. Om inte annat kanske just denna person är en av dina framtida läsare!
Beställ en bok från ALF bokförlag i din favoritbokhandel – på nätet eller i traditionell bokhandel (om de inte har den hemma fixar de det på ett par dagar) och skicka mig sedan ett foto där du står med boken i handen. ( ann (@) alfbok.se )Berätta sedan när du gett ut din egen bok så ska jag tipsa om den!
Här är några att välja bland:
Vredens Tid – av Stefan Tegenfalk. En deckare där nya radarparet Walter Gröhn och Jonna de Brugge löser en komplicerad räcka fall där den skyldige inte är den som begår brotten.
Rivieraruffel – av Bo Wiberg. En spänningsroman där bedrägare och poliser samarbetar för att krossa den korsikanska maffian.
Memoreller – av Claes Grill. Memoarer i korta roliga berättelser av den mångsidige författare som skrev ”Jag dog i Barcelona”.
Häst häst tiger tiger – av Anita Ahrens. Spännande och tänkvärd roman om organhandel, medicinsk turism och den cyniska människosyn som ligger bakom. (utkommer 3 december)
07 oktober 2009
Ny Skrivarkalender för 2010
Precis som förr innehåller boken skrivövningar, artiklar om skrivande, författarporträtt, skrivarcitat och författarfödelsedagar. Massor att läsa om att skriva! Och plats att skriva själv på kalenderuppslag och egna sidor.
Den blir lite större denna gång. 21 x 21 cm och ca 350 sidor!
Om du deltar i SkrivPuff har du också chans att vara med i Skrivarkalendern 2010. Det är inte för sent att börja, du har tid på dig till 25 oktober.
Boken kommer ut den 3 december och presenteras då på Jul & Hantverk på Kistamässan. Kan förbeställas här.
04 oktober 2009
Coachingplatserna snart slut
Skriv din roman i London - med författarcoach
Det blir min enda kurs i vår men det finns möjlighet att komma på individuell coaching i London. Jag kommer förmodligen också att kunna erbjuda coaching för de som vill gå Eric Maisels "Deep writing workshop" i början av april.
13 september 2009
Vulkan.se startar skrivarskola
Hur omfattande den är framgår inte riktigt av beskrivningen. 6 moment för 5.800 kr.
http://www.vulkanmedia.se/vulkanse-startar-skrivarskola
Att jämföra med ALF.s 2-åriga romanskrivarkurs med 10 kursbrev för 2700 kr.
http://www.ordenrunt.se/pages/distans.htm
07 september 2009
Missar du bokmässan i Gbg? Nejdå!
Att idén föddes på Twitter är också kul. Bra plattform för att inleda samarbeten när man kommit över den första känslan av obegriplighet.
04 september 2009
Bild och ljud för blivande författare
Själv fortsätter jag med mina fredagsfunderingar som gjort ett ofrivilligt avbrott när tekniken inte funkat under seglingen. Ny nypremiär idag!
5 vanliga felskrivningar
1. När alla dom bytts ut mot dem. Talspråkets dom används för både de och dem. Ord som förhåller sig på samma sätt till varandra som jag och mig. Eller du och dig. Eller vi och oss. Då blir det kanske lättare att hålla isär dem? För inte skriver man konstruktioner som "Hon ville att mig skulle komma dit"? Men ofta "Hon ville att dem skulle komma dit" - när det rätta här vore att använda de.
2. När något är fyllt till bredden. Brädden ska det vara. Kanten på glaset, kruset eller vad som nu fylls har ingenting med bredd att göra. Överhuvudtaget verkar det knepigt med ord där bara e och ä skiljer stavningen. Streck - sträck. Enda - ända. Vette - vätte. Ordboken är författarens bästa vän!
3. Särskrivningar. I princip bör alla ord som låter som ett ord sitta ihop. Annars kan de få en helt annan betydelse. Som sjuk sköterska.
4. Ihopskrivningar. Svenska språket är underbart, man kan skriva ihop nästan vad som helst. Vadsomhelst. Nästanvadsomhelst. Tillslut blir det för mycket. Och själv vill jag hävda att till slut är två ord. Såvida det inte är en uppmaning att tillsluta.
5. Tempusbyten. Medan jag gick på stigen tänker jag på hallon. Förvillande och förvirrande för läsaren. Var konsekvent - byt inte tempus mitt i en mening. Eller stycke. Eller scen - om det inte blir återblickar.
Männ hurrni, det er menskligt at fäla!
Allvarligt talat, det roligaste med mitt jobb är att få vara med och utveckla författarskap och jag är fortfarande ödmjuk inför det arbete som ligger bakom ett romanmanus. De "fel" som nämns ovan är lätta att fixa och det är klart jag kommer att se dem igen utan att gnälla. Huvudsaken är att du får din berättelse på pränt!
_____
PS. Själv har jag oftast alldeles för bråttom på tangentbordet och missar bokstäver eller skriver hullerombuller...
03 september 2009
...äntligen "hemma"...
Har en späckad höst framför mig med många nya kursdeltagare på distans (välkomna!), en helt ny distanskurs (2 platser kvar på "Ge ut en bok"), två fullbokade veckokurser IRL, ett antal individuella coachingar både på nätet och här i London, lektörsläsningar varje vecka och lansering av SJU höstböcker på fyra bokmässor...
Självklart är det en massa administration också runt allt detta men som tur är har jag fått en underbar assistent, Anita, som avlastar och håller mig på spåret.
Längtar efter att kasta mig in i de intressanta debatter som pågår om bokens framtid, ska börja med att läsa in mig på allt som sagts under sommaren. Vad som än händer är jag övertygad om två saker. Människan kommer att fortsätta läsa. Och skriva.
28 juli 2009
Efter "Rädda romanen"
"Dagarna har givit vad jag hoppades på, och kanske lite mer."
"Jag har, genom bra skrivövningar blivit påmind om att "jag kan" skriva - något jag nästan glömt, eller slutat tro."
"Plus för skrivövningarna som är så himla roliga och nyttiga. Det är också givande att få höra hur andra hanterar uppgifterna. Det skapar lust att lära mer."
"Lagom balans mellan eget skrivande och coachingen."
"Uppskattade övningarna som var skräddarsydda för mig och mitt manus. De löste problem och kommer att underlätta mitt fortsatta skrivande"
"Bra med variationen på övningar som fick igång mig att skriva, reflektera och förstå."
"Plus för ditt sätt att ge feedback. När det gäller skapande så är ju ingenting absolut rätt eller fel, men att få resonera kring frågorna är så mycket nyttigare."
"Bra kombination av samtal, tänketid, smältatid, skrivövningstid - ett samspelande, djupdykande bra sätt att hitta sitt hem mär man varit borta en tid. Att upptäcka berättarjaget igen och koppla bort det som inte är viktigt men som tar plats och hindrar skrivandet."
"Det blir alltid så avspänt och händelserikt och stimulerande med Ann. Inspirerande och generöst hela tiden.""
"En bra, fenomenal pedagogisk insats av dig, med enkla medel."
Tack kära ni!
27 juli 2009
Att synas och att hinna med som författare
Själv försöker jag hinna med allt jag inte hunnit de senaste två veckorna på denna härliga dag då jag får sitta för mig själv framför datorn. Wish me luck :-)
23 juli 2009
Länge sen!
26 juni 2009
23 juni 2009
Bor du i London eller Barcelona?
Sitges/Barcelona 12-17 oktober (ledig dag 15/10).
London 2-6 november
Alla coachingplatser är belagda, men sätt gärna upp dig på väntelista om du har möjlighet att resa med kort varsel, ifall någon blir sjuk eller så.
20 juni 2009
18 juni 2009
Smygpremiär
16 juni 2009
ALF-kalendern 2009-2010
ALF-kalendern 2009 – 2010
Alltid aktuellt
- Distanskurs: Skriv en roman
- Distanskurs: Skriv en faktabok
- Författarcoaching (även IRL i London under vintern 2009-2010)
- Lektörstjänst
Juli 2009
- 24-26/7 Rädda Romanen – ett intensivt författarläger för dig som skrivit en roman (1 plats kvar)
September 2009
- 17/9 Start för höstens coachingprogram Ge ut din bok på egen hand – distanskurs med webbmöten
- 24-28/9 Bok & Bibliotek- mässa i Göteborg.
- Lansering av boken Vredens Tid av Stefan Tegenfalk
- Lansering av boken Rivieraruffel av Bo Wiberg
- Lansering av boken I mandelblommans land av Kersti Lindström
- Lansering av boken Mina Memoreller av Claes Grill
Oktober 2009
- 12-18/10 – Skrivarkurs med Författarcoaching i Sitges, Spanien (Fullbokat)
- Allhelgonahelgen - Lansering av en läskig bok av Johannes Källström i London och över hela Sverige
November 2009
- 2-6/11 Skrivarkurs med Författarcoaching i London (1 plats kvar)
- 13-13/11 Bokmässa på Örebro slott.
- Avslutning på coachingprogrammet Ge ut din bok på egen hand – i London
- NaNoWriMo – skriv en hel roman under november. ALF stöttar författare som deltar.
December 2009
- 3-6/12 Bokfest i Kista.
- 8/12 Avslutning på coachingprogrammet Ge ut din bok på egen hand – i Stockholm
- 8/12 Julord i Stockholm – en kväll med författare och de som vill bli det.
Januari 2010
- 17/1 Start för vårens coachingprogram Ge ut din bok på egen hand – distanskurs med webbmöten
- Skrivarretreat online
- Forma din romanidé – 1-dagscoaching online
Februari 2010
- Forma din faktaboksidé – 1-dagscoaching online
Mars 2010
- Personlig marknadsföring för författare – 1-dagscoaching online
April 2010
- Karaktärsfördjupning och gestaltning – 2-dagarkurs online
- Avslutning på coachingprogrammet Ge ut din bok på egen hand – i London och Stockholm
- Lansering av vårböcker
... ungefär. Kom gärna med synpunkter! Något som saknas?
Vem hugger sista platsen?
Skrivarkurs på The Victoria.
Bilden tog Johanna under vår kurs i våras.
15 juni 2009
Att "bara" skriva bra
Så det gäller alltså inte längre att skriva bra, utan att känna många andra människor?
vilket får mig att fundera vidare på en essä jag läste häromdagen, ur en bok från 1962 (Editors on editing) som handlade om hur en redaktör försökte pusha för en litterär författare på förlaget men fick mycket större marknadsföringsanslag för en mer kommersiell författare. Den litterära romanen blev, trots lysande recensioner, en försäljningsflopp medan den kommersiella romanen såldes i hundratusentals exemplar. När en bok blir en snackis, syns i bokaffärerna - och i dessa dagar på nätet - så säljer den oftast bättre.
Den här killen fick napp hos ett stort förlag efter att först ha gett bort hela sin bok som ljudbok på nätet: www.sethharwood.com - jag vet inte om den är bra men tycker att situationen är intressant, vilket kanske får mig att köpa boken. Och förmodligen tyckte förlaget att den är bra - att en bok är välskriven är fortfarande ett mycket starkt argument för att anta en bok för publicering.
Sen kan man ju fråga sig vad "att skriva bra" betyder. En välkomponerad story? Snyggt formulerad? Med en unik röst? Helst allt på en gång.
Sju års odyssé
När vi drog iväg 2002 hade jag precis sagt upp mig från IT-konsultfirman och skulle "bara vara". Lyckades med det ett helt år och sedan drog de här tokerierna med lektörstjänster, skrivarkurser, författarcoaching och förlag igång. Jättekul har det varit - och är! - men mitt tips till alla som blir småsugna är "don't try this in your sailboat - åtminstone inte allt på en gång..."
Undrar vad som står på tapeten för de nästa 7 åren :-)
För övrigt håller jag tummarna för S idag!
09 juni 2009
Nätnärvaro för författare
08 juni 2009
Favoritprylar
- elektroniska läsplattan (som jag läser alla manus på - och låneböcker från biblioteket)
- datorn (livsnerven för kommunikation och företagande)
- anteckningsboken (med bästpennan i svart och färgpennorna - mitt bästa tankeverktyg)
- kameran (för att komma ihåg att jag hunnit leva lite också)
- vattenkokaren (så jag slipper glömma kastrullen på spisen)
- tekoppen (med innehåll förstås)
- cykeln (och alla dofter från blomsterängarna när jag swischar förbi)
- tvättmaskinen (har byggt hela båtinredningen runt den!)
- osthyveln (och nu kommer den till användning igen, endast Sverige svenska ostar har)
- sängen (varför klev jag upp?)
01 juni 2009
Vinn en kurs
Här kan du läsa mer om kursen.
Och HÄR kan du läsa om hur du kan vinna en plats på kursen!
23 maj 2009
08 maj 2009
27 april 2009
Sista veckan i London
Innan dess ska vi hinna få båten seglingsklar och jag ska svara på en massa kursbrev, lämna lektörsutlåtanden, fakturera bokhandlare, läsa några nya manus, hämta en ny engelsk bok från agenten och komma ikapp med all coaching som jag inte hunnit med. Känner mig dock betydligt piggare nu än de senaste tunga veckorna så det ska nog gå bra!
Våren är här, allt är grönt och pyttesmå dunbollar till ankungar simmar runt båten. Trots att de blir färre för varje dag känns det hoppfullt på nåt vis.
11 april 2009
07 april 2009
05 april 2009
Mina Fay days
Låt mig börja med en kort resumé av veckan.
Söndag 29 mars. Svårt att få taxi kl 2 på morgonen så resan började med hjärtklappning - skulle jag hinna med planet. Det löste sig med en hårsmån. Insåg att jag hade lämnat svenska SIM-kortet till telefonen i båten och stegade in på Telenor vid Sergels torg för att försöka skaffa ett nytt. Eftersom just detta stod på min man var det heeeeelt omöjligt. Synd, eftersom "alla" fått det numret. Inte blev jag gladare av den snipiga attityden på Akademibokhandeln vägg i vägg. Nej, de hade inget intresse av att inneha den bok som skulle vara huvudbok i Malous bokklubb kommande vecka. Visst gör sig den bokhandeln bäst med ett F i början? Heja Adlibris som hade boken (En styvmors dagbok av Fay Weldon) på sitt löp!
Måndag 30 mars. Detaljförberedelser och många samtal. Fina Marianne, som översatt boken, hämtade Fay Weldon och hennes man på Arlanda och vi sammanstrålade på hotellet. Frisören dök upp inför Fays intervju med Svenska Dagbladet. Sedan barsnack och trevlig middag med Fay och Nick - vilka roliga ämnen som togs upp! Båda är bildade, roliga och samtidigt opretentiösa och Fay är absolut vassaste kniven i lådan.
Tisdag 31 mars. Hämtade Fay på hotellet för att åka till TV4 - inspelning för Malous bokklubb. Småprat mellan sminkning och tagning. Fay döptes till Franklin men kallades Fay redan från början. "Efter Fay Ray i King Kong, du vet. Hon skrek mycket." Lunch med Carin Mannheimer i Gamla stan. Hon hade med en gammal bok som Fay signerat till henne 1993. Kulturnyheterna tog över med inspelning. Förlagsmiddag på kvällen där maken Nick tuppade till sig och snackade oavbrutet inför oss fem kvinnor (författaren, översättaren, förlagspraktikanten, distributören och förläggaren). Fay mös.
Onsdag 1 april. Stannade hemma för att kolla in "Efter 10" Kajsa Grytt och jag har uppenbarligen inte samma smak (men jag uttalar mig inte om böcker jag inte läst färdigt!) Dessutom är jag glad att både jag och Carin Mannheimer har brains enough att uppfatta Fays ibland subtila men mycket sardoniska humor. Man blir en bättre människa av det ;-)
Fay intervjuades av Jessica B på Bokhora och fick sedan lite vila innan lanseringsfesten på Kulturhuset. Den blev trevlig!
Torsdag 2 april. Aj aj, efterfest efter lanseringsfest gör en förläggare blek om nosen. Fay intervjuades av Nyheterna och svarade på bleka förläggarens frågor på Medborgarplatsens bibliotek. Sedan åkte vi till bokhandeln i Strängnäs där det blev boksignering. Vi blev dessutom hembjudna till bokhandlarparet på sill och köttbullar. Mycket uppskattat av våra engelska vänner!
Fredag 3 april. Fay intervjuades av kulturmagasinet Cora och skulle sedan åka till inspelningen av Babel men det blev inställt pga sjukdom i redaktionen. Vilket antiklimax. Att skapa ett nytt intervjutillfälle för annat media en solig fredagseftermiddag var lögn. OK för Fay som blivit snuvig och gärna vilade. Och Nick hann gå på Historiska museet en tredje gång under veckan. Efter kramar och ömsesidiga inbjudningar till varandras hem i England lämnade jag Fay och Nick i Mariannes vård och rusade till flygbussen.
Och nu är jag som sagt i London igen. Omtumlad, trött och lycklig över att ha fått tillbringa så många dagar tillsammans med en av mina absoluta favoritförfattare och hennes skojige make. En ynnest. Nu vore det skönt om alla ville köpa boken så jag kan sova på nätterna, det behövs.
Vill uttala mitt varmaste tack till alla som hjälpt till under veckan!
Tack Marianne för din goda översättning och för hämtningar, lämningar, viktiga ärenden och härligt sällskap!
Tack Anna för bokbärning, korrekturkoll och för att du alltid fanns tillgänglig!
Tack Åse för alla bokutskick!
Tack Bosse för soffalån och fotografier!
Tack Vivi och Britta för den goda maten på festen!
Tack Simona för skjuts till Strängnäs!
Tack Aestan och Anna för den trevliga svenskmiddan i ert hem! (och Tack Johanna som såg till att vi fick komma till Strängnäs!)
Tack Carin för inspirationen till hela det här projektet och att du stöttat det på vägen!
Det känns som om jag glömt nån, hjälp. Tack! Sa jag att jag är trött?
27 mars 2009
Malous bokklubb - Fays roman blir huvudbok!
Fay Weldons roman "En styvmors dagbok" - som ges ut på lilla obskyra ALF bokförlag - är vald till veckans HUVUDBOK i Malous bokklubb nästa vecka. (TV4, Efter 10, onsdag 1/4 kl 10.00 - 11.30)
Iiiiiiiiiiihhhhh!
26 mars 2009
Boksläpp idag!
18 mars 2009
Tid x lust - hopp = kaos
Har t ex haft en fin kurs i London som Cattis skrivit om.
Och en fantastisk konferens i London som bl a Englandsvardag och Johanna skrivit om.
I morgon ska jag åka till Sverige och bära några hundra lådor böcker. Det ni, det blir årets gym-pass. Men först kasta mig över högen av texter att läsa och ge respons på, många som väntar nu.
Till alla som jag lurat in i Julia Cameron-gruppen, vilken svikare jag är! Hoppas ni har det roligt och kreativt på egen hand - jag får helt enkelt inte ihop ekvationen.
23 februari 2009
Nystart idag - Öka din kreativitet!
http://ordenrunt.blogspot.com/2009/01/ka-din-kreativitet.html
22 februari 2009
BOKREA
http://www.lillahusetpaprarien.blogspot.com/
Total stiltje
Har haft på tok för mycket att göra. Men nu kommer vårljuset, även inombords.
Tyvärr blev det pannkaka med Julia Cameron-gruppen för min del. Vad sägs om en nystart i morgon?
Pannkaksdag är det f ö här i London på tisdag. Med tillhörande löpartävling - de springer förstås med pannkaksjärn...
.
02 februari 2009
Möt en författare
31 januari 2009
Veckans London
30 januari 2009
29 januari 2009
Jag vill också ge Carin Mannheimer en medalj!
Hon ska få en medalj av mig också eftersom det är tack vare henne som Fay Weldon återkommer på svenska!
27 januari 2009
Webmöte om distanskursen
På fredag 30/1 kl 12.00 blir det ett informationsmöte på webben, ett sk "webinarium" om romankursen, där alla som någonsin funderat på att gå en skrivarkurs på distans kan ställa frågor. Du behöver registrera dig på mötesplatsen WizIq för att vara med - det är gratis! Alla som deltar i webinariet får 20 minuters telefoncoaching vid anmälan till distanskursen!
För att delta i mötet behöver du en dator med ljud. Du kan ställa dina frågor skriftligen i mötets chat-ruta. Om du har mikrofon och kamera kan du även höras och synas i mötet!
Jag kommer att berätta om kursupplägget och ta upp de vanligaste frågorna jag fått hittills - nya frågor välkomna!
26 januari 2009
Förra veckans London
Veckans evenemang
Scanners Night - ett roligt nätverksmöte med en grupp kreativa entreprenörer. Huvudattraktion var Suzy Greaves som enligt Daily Mail är en "UK's top ten guru to turn your life around" för att förändra ditt liv. Inspirerande. Och engelsmän är skitbra på att mingla, jisses vad vi pratade!
Veckans pubar
Flera denna vecka:
- The Victoria - där jag gärna skriver. Inget wifi och avslappnad atmosfär som gör att man kan koncentrera sig på skapandet.
- The Old Crown - där scannersmötet var. Ett bra exempel på pubar med s k "function room" som man kan hyra billigt för egna aktiviteter
- The Harcourt Arms - om man vill beställa sin öl på svenska!
- - ett extra hedersutnämnande får en pub på landsbygden, ca 1,5 timme från London, The Dog i Old Sodbury. Som att kliva in i ett vardagsrum och genast göra det till sitt!
Veckans tunnebanestation
Egdware road, som ligger nära "svenskkvarteren" i Marylebone. I närheten ligger bl a Svenska Kyrkan, Restaurang Garbo, svenskpuben ovan och affären Totally Swedish där man kan fylla på lingonsyltförrådet (för en lycklig kapten)
Jo faktiskt: Lingonsylt på Totally Swedish! (Kapten är lycklig.)
Veckans nya maträtt
Inte ett dugg komplicerad men en ny kombination för oss: Lammkotletter med brysselkål och en kryddig yogurtsås. Havreflan med lingonyogurt till efterrätt.
Veckans Londonbo
Vår vän Alfred, seglare, sångare och konstnär, som tog med oss till sin särbo Anita, också konstnär, på engelska lantbygden, för en riktigt engelsk helg med långpromenader och sightseeing. Vi hann med 5 pubbesök (på två dagar), två kyrkor, ett romerskt bad och en fasanpaj med tillhörande hagel.
Öka din kreativitet!
Boken heter alltså "Öka din kreativitet - den artistiska vägen på svenska" - skaffa den om du inte redan har den.
Denna vecka börjar vi med att läsa introduktionen och riktlinjerna så vi kan börja med övningarna nästa vecka.
Jag kommer att lägga in instruktioner och övningar på måndagar. Jag kommer sedan att blogga om mina tankar för veckan som gått och du är välkommen att kommentera med egna tankar. Lägg gärna en länk till din egen blogg i kommentarsrutan.
Författaren rekommenderar att man lägger en timme om dagen åt bokens övningar - men det är förstås helt frivilligt. Man behöver inte heller göra alla övningar, bara de som känns helt rätt för dig!
Allt prat om Gud i boken kan kanske störa någon (jag var en av de störda innan jag insåg att man varken behöver vara religös eller särskilt andligt intresserad för att följa den) och jag säger som Suzy - du kommer säkert att få ut en massor av övningarna utan att de behöver påverka dina värderingar.
Första hemläxan blir att läsa de tre första kapitlen: förordet, grundprinciperna och verktygen.
Och att börja skriva "Morgonsidor" - 3 sidor för hand. Du ska också boka en "konstnärsträff" med dig själv under två timmar - själv tänker jag ta en promenad i nya kvarter på torsdag!
Den sista uppgiften denna vecka blir skriva ett kontrakt med dig själv om att följa programmet. Det hittar du sist i kapitlet om verktyg.
Jättekul ska detta bli, tycker jag. Att vi gör det tillsammans är en bonus!
PS. Jag träffade Suzy Greaves i tisdags och hon är verkligen kul och inspirerande! Hon kommer nu att vara med på kreativitetskonferensen i London 7-8 mars, jipp jipp!
19 januari 2009
12 veckor med Julia Cameron
Jag funderar på att göra en svensk filial till Suzys grupp här på bloggen om någon har lust att hänga på! Du behöver isåfall skaffa boken, på engelska eller svenska - i övrigt inga kostnader.
17 januari 2009
Veckans London
Veckans utställning
London Boat Show, en stor båtmässa i Docklands. Som utlännning betalar man en inträdesbiljett och får sedan ett frikort för resten av veckan.
Veckans restaurang
Bordello i Wapping. God italiensk mat, enorma portioner. Och alltid fullsatt, här behöver man boka bord.
Veckans tunnebanestation
Mornington Crescent. Det roliga med att stiga ur tunnelbanan i London är att man kommer till helt nya miljöer. Denna ligger nära en av lägenheterna vi ska ha på skrivarkurserna i mars och i närheten ligger flera intressanta butiker och ett roligt grönssaksstånd där jag fick fyra mogna avokado för 1£.
Veckan shopping.
Se ovan. Samt mitt lokala Waitrose där jag hittade anklever till extrapris. Och 99p-butiken på Camden Highstreet där jag hittade en blinkande penna, för just 99 p.
Veckans pub
Dickens Inn. Som ligger bara en minut från båten. Här ska vi ha kreativitetskonferensen i mars!
Veckans nya maträtt
Har bestämt mig för att laga något helt nytt ombord varje vecka. Igår blev det anklever på potatisbädd med svamphatt, svampdaube, sherrysås och brysselkål. Gott.
Veckans londonbo
Det dråplige mannen som hyr ut en av kurslägenheterna! Han slutar aldrig prata (OBS, han kommer inte att vara i närheten av lägenheten i mars :-) och jag har fått hela hans livs historia - och hans föräldrars. Mamman blev 102 år men pappan dog ung, blev bara 96.
15 januari 2009
Allas Ann
13 januari 2009
Min hörna!
Jag vill passa på att puffa för Ylva Wallins distanskurs som snart startar:
Barn- och ungdomsboken, distans
Väck skrivlusten och lär dig skriva för barn och ungdom. Med hjälp av skrivövningar och textsamtal undersöker vi vad som är typiskt för litteratur skriven för unga läsare. Vilka berättarperspektiv, ord och uttryck passar för olika åldrar? Kursen tar upp person- och miljögestaltning, handling och komposition. Vi diskuterar olika genrer, hur man kan utveckla sitt språk och försöker hitta drivet i texten som gör den så där spännande som barn kräver.
Läs mer här.
12 januari 2009
Boksalongen ställs in - ALF ställer om.
I min vokabulär finns även ordet "inställd".
Lanseringen av Fay Weldons roman "En styvmors dagbok" ska varken skjutas upp eller ställas in. Bara ställas om.
10 januari 2009
Bättre litteratur i kristider - eller åtminstone MER?
(Så här efter nyår får jag också många förfrågningar om skrivarkurser - och det känns helt normalt. "Nytt liv"-effekten. Jämför med alla braskande löpsedlar om att gå ner i vikt just nu.)
DN skriver om att krisen kan föda en ny litteraturvåg. Ur en liknande kris för 30 år sedan föddes tydligen briljanta författare i Storbritannien. Ska bli intressant att se om det blir en motsvarande våg här i år. En massa manusförfrågningar framåt sommaren? Jag ska vara ledig en månad efter midsommar, bara så ni vet :-)
Intervju i Dikt 360
Poesisajten Dikt 360 har uppmärksammat SkrivPuff-premiären och gjort en liten intervju.
Och så har jag frått ett urtrist besked som jag inte kan avslöja förrän på måndag. Men jisses vad det sätter fart på kugghjulen när ett problem uppstår - forhoppningsvis kan jag presentera lösningen då också ;-)
07 januari 2009
Äntligen vardag!
Nästa vecka blir det ännu bättre, då återvänder vi till London. Att komma hem till Sverige på vintern har en fördel - det påminner mig om varför jag inte vill bo här på vintern. Körde hem från Småland i snöglopp igår, till vår stuga där vattnet frusit. Tackålov funkar det fortfarande i pumphuset så vi kan hämta in vatten med hink. Tyvärr måste jag duscha idag, det blir en komplicerad historia.
03 januari 2009
Skrivarpub
Jag kommer att sitta och skriva på en urmysig pub i London (nästan) varje tisdag hela våren - kom med vetja! Det blir dagtid 11-17 ca.
Om du bor i "ryan-air-flygplats-trakten" kan du flyga in på morgonen och hem igen på kvällen - om du inte vill stanna några dagar förstås.