30 november 2008

Fet, ful och fotad (en film med A Ljungberg)

Innan man skriver en bok kan det vara bra att fundera över vilken genre man ska skriva i. Thriller, drama, chick-lit, romantik, deckare, skräck....

Detsamma gäller förstås när man skriver en film. Själv ska jag ha huvudrollen i en film i morgon. Har vunnit en glamorös dag:
http://www.pierrelemond.com/yourday.html

Tar med mig min båtkompis Linda som är lika upphetsad som jag över äventyret. Hon är lite rynkigare än jag men rätt fotogenique så jag gissar att hennes film blir åt romantik/drama-hållet medan min blir antingen komedi, tragedi eller skräck.

Även om det känns som en chick-flick, innerst inne. Blir nog aldrig vuxen. Min genre får vara "evig ungdom".

;-D

29 november 2008

Julklappsläge

Det passar min plånbok att bo i London. Storbritannien ska visst ta bort momsen inför julhandeln. Jag ser framför mig ystra dagar när jag springer runt och letar klappar till alla fem bonusbarnbarnen och vilar ut (och jobbar!!) på de lugnaste pubarna. En favorit är The Victoria i närheten av Lancaster Gate som har världens mysigaste lilla biblioteksbar på övervåningen. Satt där helt ostört i flera timmar häromdagen. Men det finns fler att prova. Ska dock försöka banka tillbaka idén om att skriva om "de 101 bästa pubarna för författare" dit den kom ifrån - det har jag tyvärr inte tid med!

28 november 2008

Mörkrädd

Alla som haft mig lektör, författarcoach eller skrivarkursledare vet att jag kan reagera över upprepningar, eftersom de kan försvaga texten med sin övertydlighet. Och det är jag inte ensam om. I decembernumret av engelska tidningen Writing Magazine presenteras årets kalkontexter ur publicerade böcker, bl a följande :

Everywhere was dark, dark darkness.
Blackness. Black. Black blackness.


And from the same author:

The darkness all around him was
thick, black, stygian. It was a stifling,
overwhelming, suffocating darkness.
A horrifying terrifying darkness. A
darkness of the nethermost pit of hell.
Indescribable.


Nu vet jag ju inte om detta var ett utdrag ur något som är tänkt som en humoristisk text. Isåfall kan det tjäna sitt syfte. I annat fall - ja ni hajar! (så slipper jag upprepa mig:-)

Upprepningar kan absolut tjäna sitt syfte t ex för rytmen i texten. Och som Ylva Wallin så klokt skriver är upprepningar ett bra sätt att närma sig en text.

27 november 2008

Följebrev till förlag och agenter

Det brukar sägas att det följebrev som skickas med ett färdigt manus till förlag - när man hoppas på utgivning - ska vara kort och konsist. Och att man inte ska berätta att mamma tycker den är bra.

Men nyligen har en av "mina" författare fått ovationer från flera förlag för sitt långa, personliga och roliga följebrev - de meddelar att det var avgörande för att de vill läsa boken. Kul!

Och i senaste numret av engelska tidningen Writers' Forum tipsar författaren óch bokmarknadsföringsexperten Alison Baverstock om att man absolut bör ha med alla intressanta detaljer man kan komma på. Till exempel:

  • om något lustigt hände under skrivandet av boken (märkliga svar vid research på bliblioteket, missförstånd över titeln osv)
  • hur lång tid boken tog att skriva ("This book is dedicated to my daughter, without whose helpful involvement it would have been completed in half the time" )
  • hur du fick idén till boken
  • hur du kom på titeln
  • var du skrev den - om du har skrivit på någon ovanlig plats, ju ovanligare desto bättre (babordssoffan i båtsalongen?)
  • om du har några ovanliga hobbies, husdjur, jobb eller intressen.

:-)

26 november 2008

Boka JulOrd!

Är du rädd att bli stinn av alla kommande julbord! Välkommen till ett JulOrd som har mer föda för din kreativitet - speciellt om du gillar att skriva och läsa.

Den 16 december blir det en julig kväll i Gamla stan, Stockholm, med författarprat, böcker, information om nya spännande skrivarkurser och skrivarresor, massor av skrivartips (förbered gärna frågor!) och glatt sällskap. Dessutom blir det ett muntert gravöl för Skrivarkalendern som uppstår i nya skepnader.

Läs mer och föranmäl dig här!

Prosakurs med Monica Rolfner

Monica Rolfner, filmmanusförfattare, dramaturg, lektör, recensent, krönikör och - tadaaaa - skrivarkursledare på Ordenrunt-kurs i London i mars har skrivit en lång härlig beskrivning av sin kurs. Kolla här!

21 november 2008

Ett beslut som frigör tid och kraft

Efter en vecka präglad av feber, datorstrul, högvis med jobb och en att-göra-lista som växer snabbare än jag hinner checka av den har jag tagit ett viktigt beslut: jag ska skaffa mig en "virtuell assistent" som kan hjälpa mig med allt det där som ligger lite utanför det jag egentligen borde hålla på med. Nu återstår bara att hitta rätt person eller företag. Men jisses så skönt det känns att ha tagit beslutet.

Kastar mig in i manushögen igen!

20 november 2008

Jag är en scanner

Igår kväll var jag med på ett möte här i London kallat Scanners Night - eftersom jag kände igen mig så i beskrivningen av vad en Scanner är:
  • Are you consumed by a different passion every week?
  • Do you have more ideas for projects than you can possibly implement?
  • Do you start projects and then abandon them before you finish?

If so, don't worry. You're a "Scanner" and it's a good thing - if you know how to handle it.

Kul att träffa en hel hög likasinnade, inklusive Jacqui Lofthouse, författaren och författarcoachen som kommer att vara med på konferensen i vår. Just denna kväll handlade om företagande för kreativa människor som hellre lägger massor av tid på att utveckla och utföra sina tjänster snarare än att tänka affärsmässigt. Känner igen mig där med... men titeln för kvällens program: How to make twice the money in half the time höll inte måttet. Och det är OK. Om någon ger mig en massa $ hamnar de hellre i PA$$ION än BU$INE$$. Om det bara handlade om pengar skulle jag inte sitta i en segelbåt och ägna mig åt författarcoaching.

19 november 2008

Skattevägra!

Det är inte ofta jag ger mig in in nån slags debatt men jag läser sånt här har jag svårt att låta bli. Sorry, hörrni, men jag vill inte att mina skattepengar ska gå till detta. Dessutom är jag avtalskund hos Posten och tycker det finns mycket kvar att göra där för att motivera en sådan lön. Det är t ex min enda samarbetspartner (ha!) som inte klarar att skicka elektroniska fakturor. Enda fördelen med papperspost är att det fortfarande går att skicka bajs i kuvert, något jag har god lust till nu...

Å andra sidan, om herr Nordström funderar på att skriva en bok om sina bedrifter kan jag tänka mig att hjälpa till mot en rimlig (ha!) återbäring.

17 november 2008

Fint besök av Johanna Wistrand


Johanna Wistrand, Multimanus, är ute på bloggturné med sin nya e-bok Skriv boken! - ett 4-veckorsprogram för att skapa rutiner i skrivarprocessen.

Hennes förra e-bok Kom igång & skriv! låg på svenska e-boktopplistan i 24 veckor 2007. Och det gör nu Skriv boken! med! Grattis! Även denna bok går att låna på biblioteket som e-bok samt att köpa direkt hos Multimanus.
Jag tycker att dessa båda böcker är jättebra och önskar dig varmt välkommen hit, Johanna!




Foto: Magnus Gotander


Ann: Du inleder med ett bra tips (från Natalie Goldberg) i din bok - att skriva i fula anteckningsböcker istället för t ex fina läderinbundna böcker som kan göra en hämmad: man vill bara skriva vackert i en sån skrivbok. Hur ser den anteckningsbok ut som du använder just nu? Har du själv anteckningsböcker på många olika ställen som du föreslår?
Johanna: Har jag många anteckningsböcker? Maniskt många, skulle man kunna säga. En bok för varje område i livet: "Jojo-bok" (jag kallas Jojo) där jag har coachingsamtal med mig själv med jämna mellanrum ang livet, företagandet, skapandet. Ett gäng projektdagböcker för olika projekt, en musa-bok där jag skriver brev, kan man säga, till musan (boken har kreativitetscoachen Eric Maisel skapat), en "bok i väskan" där jag antecknar vad som helst som jag kommer på på spårvagnen eller i ett väntrum etc - det kan gälla egna skrivprojekt, textrespons av klienttexter som jag arbetar med, skissar på nytt nyhetsbrev etc.
Jag har också en anteckningsbok för mitt romanprojekt: skriver först ner för hand i den och sedan skriver jag rent och fyller i, i laptopen. Jag skriver ut tre-fyra dagböcker per år också och då brukar jag använda skrivböcker från ett boktryckeri som säljer "tomma" böcker för att anteckna i, till bokmässan. På bokmässan köper jag dessutom alltid en hög med moleskine - såna där smalrandade med breda papper och lite gula blad. Helt ljuvliga att skriva i för mig. Och jag skriver med reservoirpenna för min handstil ser mer inspirerande ut då, plus att det är skönare för handen (har en pennkurir, Beate i Luxemburg, som skickar upp sjyssta pennor till mig).

I Thailand köpte jag ett gäng skolskrivböcker, men där var pappret för luddigt, motsträvigt, annars var de så där lagom fula. För min del handlar det mer om papperskvaliten, om den är bekväm att skriva på. Vackra böcker skriver jag aldrig i, den "vackraste" var en sån där hästdagbok i barndomen som jag skrev i med olikfärgade tuschpennor.
Ann: Har du något råd till de som trots god vilja inte lyckas avsätta skrivtid varje dag pga yttre omständigheter som de inte kan råda över?

Johanna: Ja, att de försöker hålla kontakt med sitt skrivprojekt under åtminstone 10 minuter varje eller varannan dag och sedan när omständigheterna är bättre bokar in en helg eller vecka då och då för att skriva fokuserat och koncentrerat på manuset. Detta gäller mig själv i högsta grad just nu - jag nöjer mig med 10 minuter varannan dag.

Ann: Härligt att se en e-bok (din Skriv boken!) med så pass stor fontstorlek att det går att ha en hel boksida på skärmen och kunna läsa den utan att zooma - det gör bläddringen enklare! Vad tror du om bokens vs e-bokens framtid i allmänhet?

Johanna: Kan man det, det tänkte jag inte på! E-bokens framtid tror jag hänger på att man lyckas föra över fördelarna med pappersbok till e-bok: en känsla av att bläddra fysiskt, kunna hålla den i handen, ställa upp i en bokhylla. Att läsa på skärm - där tvivlar jag på att man kan omvända folk. Jag gillar själv inte att läsa på skärm. Men jag gillar att göra e-böcker för de är så underbart enkla att distribuera :-)

Ann: Jag vet att du skriver på en roman. Är det något speciellt tips från din bok som du haft särskild nytta av i din egen skrivarprocess?

Johanna: Du - jag skrev "Skriv boken!" för min egen skull har jag insett i efterhand. Jag behöver hela boken som stöd i romanskrivandet. Och nu har jag bildat en grupp (för min egen skull) som jag kommer att köra flera gånger om året "Skriv varje dag i en månad" där man följer bokens upplägg och har möten fyra gånger per telefon under dessa fyra veckor. Igår hade vi första telefonmötet och jag kom tack vare det igång igen. Så tio minuter var eller varannan dag är det som gäller nu samt att skriva "dåligt" - i syfte att sänka ribban och få tvärtyst på alla höga ambitioner som skapar skrivblockering. Så detta att inte försöka skriva bra då man skriver ihop råmanus, är det tipset jag har störst nytta av.

Ann: Du ska vara med och författarcoacha här i London i mars 2009 - har du några bra tankar på hur deltagarna kan förbereda sig för att få ut det mesta av sin coachingvecka?
Johanna: Jag tror att det kan vara bra att bestämma sig för hur mycket och vad man vill få ut av veckan. Vill man jobba lite lätt på texten och framför allt uppleva London med pubbesök, museibesök, shopping? Vill man sjunka in i texten medan man befinner sig hemifrån? Vill man ge texten en ordentlig genomkörare tillsammans med coachen eller vill man mer få inspiration och spark i baken till att komma i gång med skrivandet över huvudtaget? Som coach anpassar jag mig efter skribentens behov, så det är mitt råd: tänk efter före vad du vill få ut av Londonveckan.
***
Tusen tack Johanna! Och lycka till med turnén!
Jag kommer att försöka ratta in P4 Göteborg här i London idag så jag kan lyssna på när du talar om författarcoaching någon gång mellan 11 och 11.45!

09 november 2008

Tack vare Carin Mannheimer!

Lyssnar just nu, via webben, på radioprogrammet "Mannheimer & Tengby" där Carin Mannheimer brukar vara med och prata böcker. I våras pratade hon om det märkliga att Fay Weldon inte ges ut på svenska längre - och Carin sa att om hon hade ett förlag skulle hon göra något åt detta direkt! Jag googlade omedelbart upp Fay Weldons agent och skickade ett litet mail för att fråga hur det stod till med de svenska rättigheterna. Dagen efter, en måndag, fick jag ett entusiastiskt mail med hela manuset "A Stepmother's Diary" bifogat. Wow. Vi brevväxlade under sommaren och träffades här i London när jag hade kommit hit i september. Och kom överens - jag har som sagt fått de svenska rättigheterna och "En styvmors dagbok" släpps i vår.

Och det berättade Carin Mannheimer just på radio. :-)

Fortsätter med redigeringen som blivit avbruten av diverse kursförberedelser och båtsysslor. Idag måste "supstugan" - dvs vintertältet över sittbrunnen - på! Men först ska Marianne som översätter få det hon väntar på!

05 november 2008

Språktabbe

En vägskylt i Wales har fått en överraskande text - kolla här! Och missa inte att läsa texten under bilden! :-)

Ett bra exempel, tycker jag, på att det här med översättning är ett jobb som kräver samarbete. Jag är jätteglad att ha fått en proffsig översättare till Fay Weldons bok "En styvmors dagbok" och läser just första kapitlet med stor fröjd. Och med rödpennan i hand eftersom jag är redaktör för den översatta versionen. Vi vill ju att boken ska uppmärksammas av andra anledningar än som skylten i Wales :-D

04 november 2008

Bloggande författarcoach

Ännu en av mina kollegor har börjat blogga: Lisa Tener

03 november 2008

Över ån efter vatten


Jag har ränt runt hela London på jakt efter den perfekta lokalen till vår kreativitetskonferens i mars. Sökandet har bland annat lett mig till en härlig men lätt förfallen "music hall" (som inte kunde ha öppet på söndagen), en jättefin - dyr - båtklubb vid Themsen, ett billigt och funktionellt men inte det minsta inpirerande auditorium på ett college, en fantastisk myndighetslokal bredvid Big Ben och en teater vid Charing Cross.

Men eftersom jag ville hitta ett allt-i-ett-ställe, med bord att skriva vid, lunch och fika, trevligt område för pauser och samtidigt en kreativ och inspirerande atmosfär har alla ovanstående optioner avfärdats, en efter en.

Så tittade jag upp ur båten och fäste blicken 50 meter bort. Dickens Inn? Ja varför inte? Stövlade bort dit och fick en titt på deras konferenslokal. Jättefint! Plats för både stolar och bord. Mat i flera av deras restauranger. Vi kan ha ett mingel i puben på lördagkvällen. Allt till ett pris som gör att konferensdeltagandet blir rimligt! Tänk, den uppfyller precis alla mina kriterier. Att jag själv bor en minut från stället gör inte det hela sämre :-) Och jag har ju i alla fall fått se många delar av London på vägen hit...


02 november 2008

Barcelona-TV

Har just sett mig själv på TV. Huvvaligen. Men Charlotta Rydholm är bra!
Inslaget är från Barcelona där Charlotta och jag pratade författeri och presenterade hennes bok Flykt för SWEA.

01 november 2008

Äntligen november!

5 anledningar att älska november


  1. Det är helt OK att sitta inne och mysa med en god bok, välkommen ruskväder! (några boktips här)
  2. Man kan gå med i NaNoWriMo och skriva en hel roman denna månad
  3. Man kan boka in sig på vårens Ordenrunt-kurser och drömma sig bort - nu finns det kursbeskrivningar och anmälningsformulär.
  4. Man kan sätta på sig riktigt varma kläder och ta långpromenader (i morgon ska jag promenera till marknaden på Brick Lane, t ex)
  5. Man kan börja tillverka årets glögg, måste ju hinna provsmakas innan Lucia. (nu när vi är i England lär det inte bli efter ett lika frikostigt recept som när vi var i busbilliga Spanien - men något i den riktningen får det väl ändå bli :

Nostalgiglöggrecept från Sevilla

1 femlitersdunk spanskt vin (kostar 3.99 euros i lokala mataffären)
1 tesked mald kardemumma (hel går inte att uppbringa i denna stad)
Några tunna skalremsor från en nyplockad apelsin (växer 5 meter från båten)
ca 5 dl socker varav hälften glödgats i het stekpanna
Hel kanelstång
Ett paket russin
3 torkade fikon
ca 10 kryddnejlikor
1/2 flaska torr sherry (ca 5 euro litern)
1/2 flaska spansk konjak (ca 7 euro litern)
1/2 flaska portvin
En skvätt Cointreaux