01 november 2009

Alla vill skriva men vem ska läsa?

Är du en av alla som skriver? Du kanske t o m är på väg att nå din dröm om att bli författare – det magiska stadium då plötsligt ALLA ska upptäcka din fantastiska skaparförmåga och göra dig rik, berömd och intellektuellt upphöjd.

Du är övertygad om att om du bara får ett förlag att nappa kommer allt att lösa sig. Och om de inte gör det kan du alltid ge ut boken själv och visa dem hur fel de hade. Eftersom svenskarna är ett läsande folk borde du rimligtvis kunna sälja minst 10000 ex i en handvändning, eller hur?

Du ser det framför dig – högarna med dina böcker vid entrén i varje bokhandel, dig själv i en TV-soffa med Malou eller Daniel, de strålande recensionerna i DN, hur ALLA skriker efter en uppföljare.

Verkligheten för de flesta debutanter är något mindre guldkantad. Om du inte fått ge ut din bok på ett riktigt stort och uråldrigt förlag är chansen minimal att bokhandeln ens kommer att vilja ta in din bok. De stora förlagen kan förhandla – ”vi erbjuder er den givna storsäljaren Y men ni måste då ta in även debutanten X – mot returrätt förstås”. Mindre förlag har det tuffare. Oavsett storlek behöver man satsa en hel del på marknadsföring, men samtidigt är det inte många som är beredda att lägga en förmögenhet på att göra kampanjer för en debutant. Det sägs att en svensk debutant på de stora förlagen säljer i snitt 800 böcker.

Nu kanske just du är nästa Camilla Läckberg (för visst kan du skriva bättre?) eller Jan Guillou (fast en ödmjukare sort?) som kommer att få prestigefyllda priser och en egen agent som bäddar för din internationella framgång. Jag hoppas det. Jag hoppas även att de författare jag själv givit ut på lilla ALF bokförlag kommer att få känna framgångens sötma innan de ruttnar på den cyniska bokbranschen.

Att skriva en bok är hårt arbete och man kan inte vara säker på att lönen för mödan kommer. När det sedan visar sig att själva skrivandet var det lätta jobbet, i jämförelse med jobbet att få bli läst, är det lätt att tappa sugen. Du kanske satsar tusentals kronor på att vara med på en stor bokmässa där du förväntansfull inväntar kön till signeringsbordet. Och får sälja EN bok. Till din mamma.

Handen på hjärtat – hur många böcker av debutanter har du läst i år?

Vad är det som gör att du köper en bok? I många fall handlar det om att du läst om den, eller hört någon berätta om den. Något utanför bokhandeln har gjort dig nyfiken.
Det ges ut tusentals böcker i Sverige varje år. En bråkdel av dem får recensioner i media. (enkel matteövning – skulle det kunna finnas 10 recensioner dagligen i varje tidning?)

Det betyder att hundratals böcker kommer att gå obemärkt förbi. Kanske sälja i några ex på nätet eller direkt till författarens bästa vänner till rabatterat pris.

Här kommer en vädjan till dig som skriver. Stöd en författarkollega som kommit så pass långt att han eller hon fått se sina ord i tryck. Om inte annat kanske just denna person är en av dina framtida läsare!
Beställ en bok från ALF bokförlag i din favoritbokhandel – på nätet eller i traditionell bokhandel (om de inte har den hemma fixar de det på ett par dagar) och skicka mig sedan ett foto där du står med boken i handen. ( ann (@) alfbok.se )Berätta sedan när du gett ut din egen bok så ska jag tipsa om den!

Här är några att välja bland:

Vredens Tid – av Stefan Tegenfalk. En deckare där nya radarparet Walter Gröhn och Jonna de Brugge löser en komplicerad räcka fall där den skyldige inte är den som begår brotten.










Rivieraruffel – av Bo Wiberg. En spänningsroman där bedrägare och poliser samarbetar för att krossa den korsikanska maffian.











Mörkersikt – annorlunda sagor om kaos – av Johannes Källström. En samling skrämmande noveller som kittlar fantasin och höjer pulsen (utgivning fredag den trettonde november)











I mandelblommans land – av Kersti Lindström. Kåserier om livet som svensk på Spaniens solkust.













Memoreller – av Claes Grill. Memoarer i korta roliga berättelser av den mångsidige författare som skrev ”Jag dog i Barcelona”.


Svarta pärlor – av Claes Grill. Ännu en spänningsroman av vår grand old man. Utkommer 13 november)










Häst häst tiger tiger – av Anita Ahrens. Spännande och tänkvärd roman om organhandel, medicinsk turism och den cyniska människosyn som ligger bakom. (utkommer 3 december)








Övrigt utbud ser du på http://www.alfbok.se/

3 kommentarer:

em sa...

Handen på hjärtat så var det en och en halv evighet se'n jag läste en debutant. Jag håller mig till Gutenberg och Runeberg och kommer förmodligen aldrig någonsin ikapp livet och den samtida litteraturen. Men så har jag inte heller några författardrömmar - däremot beundrar jag alla författare som håller på och håller i och håller ut. Den disciplinen och uthålligheten kommer jag aldrig att kunna uppbåda.
Margaretha

Anna Lindvall Olsson sa...

Hej Ann,
Jag gjorde det, jag gav ut min bok Cancerkarusellen själv. Den släpptes i onsdags och den har redan sålt i 300 ex. Så stämmer det att en normal debutant säljer i snitt ca 800 böcker som du skriver så ligger jag bra till just nu :-) och inte är det bara mina närmaste som handlat den. Till och med kommuner har hört av sig och beställt större antal (10 resp 20 vardera)
Jag svarar gärna på frågor hur jag gick tillväga om någon vill ha tips och råd. Jag gjorde ju som alla andra, skickade in till förlag men sen tröttnade jag och började istället tro på mig själv och nu står jag här med eget förlag och egen bok.
Mvh Anna

Ann Ljungberg sa...

Grattis Anna!