24 april 2006

Mer e till folket!

Jag har en ny passion. E-böcker. De går ju till och med att låna på biblioteket över internet, vilken lycka för en trångbodd resenär. Ett av de stora problemen ombord är att böckerna tar slut! Här ska läsas. Har lånat allt från citatböcker till en fackbok om hur man deklarerar i sin firma, ja det är hög tid.

Det är helt OK att läsa böcker på skärmen tycker jag. Lyckligtvis håller några svenska förlag med om det och tar emot manus i elektronisk form, vilket ger mig en del jobb. Men de flesta av de stora drakarna vägrar. "Det går inte att läsa på skärmen. Och vi kan inte hålla på att skriva ut så stora textmassor så författarna får minsann skicka in pappersmanus".

Jisses så tidsödande! Av de ca 50 manus jag läst sista året har jag skrivit ut TRE, bara för att det kunde vara skönt att sitta ute i solen och läsa som omväxling. Vanligvis skriver jag in mina rättningar och kommentarer direkt i manuset på datorn och mailar det så det blir lätt för författaren att redigera. Och det brukar ju bli några vändor - tänk om vi skulle skriva ut alla, puh. Dessutom märks det knappt att jag sitter i en båt någonstans i Medelhavet istället för i ett stenpalats på Sveavägen, förmodligen går kommunikationen till och med snabbare ibland.

Readerfunktionen i Word visar behagliga boksidor av de manus jag får från mina framsynta förlag och privatpersoner. Hallå jätteproppförlagen, det funkar!

2 kommentarer:

Lycka sa...

Hej Ann!
Den där readerfunktionen i Word är jag nyfiken på. I vilken wordversion? Har inte hört talas om den. Är själv en pappersälskare, men sen jag skaffade läsglasögon och en laptop för 2 veckor sen har jag börjat gilla mer att läsa direkt på skärmen.
Jag har f ö blivit heltokig i att sitta ute på stan och jobba nu, gärna på caféer med utsikt över gatan. Liksom mitt i vimlet men samtidigt ifred.
Har insett att allt hemmaarbete har gett mig dålig klädstil - mysdressar hela dagarna. Nä,nu är det välpressat och högklackat och långnaglat framför lapen på Condecco som gäller :-)
Det blir liksom roligare då,inbillar jag mig.

Ha det gott i vårsolen!
Johanna

Ann sa...

Hej Johanna!
Jag kör MS Office 2003. I min engelska version ligger det under View-menyn (heter väl Visa på svenska?) och är en av de olika sätt man kanvisa dokument på skärmen. Reading layout. Kan det vara Läsvy eller nåt på svenska?