22 januari 2010

Henning Mankell i London

Henning Mankell hade lansering av “The man from Beijing” (Kinesen) här i London ikväll. Han intervjuades av en sval reporter från The Times, svarade på publikens frågor och signerade böcker.

Några inspirerande matnyttigheter:

Han har funnit receptet för att bli en bra författare.

  • Du har något att berätta
  • Du BRINNER för att berätta det. PASSION!
  • Du arbetar mycket med boken och avslutar mitt i en idé varje dag.

Hans arbetssätt:

1_______________________________________________________2__3

där…

1 = planering och research

2= skriva boken

3 = publicering

Hans idol: Han själv som 10-åring. Ett tillstånd han försöker nå tillbaka i skrivandet “men jag blir aldrig lika bra”. Där hade han sitt största självförtroende och den största inlevelseförmågan och fantasin.

Rolig var han också. Han blev polare med sin svärfar Ingmar Bergman och de brukade skämta om att de var “Brothers of Gloom”, det svenska missmodet (som den engelska publiken var väldigt engagerad i), men egentligen pratade de mest musik tillsammans.

Nu har jag pratat med en av mina idoler :-) Komplimenterade honom för att han lyckas bra med branschens tre mest fasade bokbörjor. Kinesen börjar med väder och någon som vaknar, ur en dröm dessutom. Allt fungerar om det har ett syfte, om man är medveten om vad man håller på men och vad man vill berätta.

För Henning Mankell är det viktigt att veta vad berättelsen handlar om. Han är inte en författare som kommer till dramats upplösning på sistan sidan, som Agatha Christie (“Not my cup of tea” vilket orsakade nervösa fnissattacker hos engelsmännen).

Han vet precis vad han vill skriva om och om det dyker upp en ny idé kan han kontrollera den inom historiens ramar.

Henning Mankells böcker har sålt över hela världen i 35 miljoner exemplar.

2 kommentarer:

Bokmånglarn sa...

Ann, har du läst Kinesen? Jag anser att historien är bra sammanhållen men språket är ojämnt. Inte en av de bästa han gjort.

Kinesen känns slarvig på något sätt. Annars gillar jag Mankell!

Sofie B-C sa...

Hej Ann, jag har vidarebefodrat en liten utnmämning till dig:)