31 december 2008

Nån slags årskrönika

... borde man ju smälla upp på bloggen så här års - men jag borde jag ha börjat skriva den för ett år sedan för att få med allt som hänt. Vilket år!

Några höjdpunkter:

- skrivarkurserna i Sevilla i våras. Härliga deltagare och inbjudna lärare hos hyresvärden from hell.
- att ALF bokförlag gav ut tre nya skönlitterära debutanter
- att seglingssäsongen slutade lyckligt i London trots motorhaveri och vädrets motsträviga makter
- skrivarkursen i Sitges, myyyys
- skrivarkursen i Londons storstadsbrus
- alla möten med skrivande människor i Spanien, Portugal, Frankrike, England och Sverige
- kontraktet med Fay Weldon (vilket spännande år 2009 blir!)
- bokmässan i Göteborg i vår gemytliga kaosmonter
- alla onlinediskussioner med blivande författare
- lyckostunderna när "mina" författare blivit antagna av förlag!

Tack alla som korsat min väg i år! Vad kul 2009 ska bli!

23 december 2008

God Jul!

Hoppas alla mina vänner får en jättefin julafton! Sjäv drömmer jag om att vara host- och feberfri och lite piggare och gladare i morgon. Det har varit ett par jobbiga veckor. Men som alla författare och dramatiker vet - det är strapatserna som räknas.

Julkramar!
Ann

10 december 2008

Halvpackad

... men bara i väskan tyvärr, skulle snart behöva en redig tranquilizer. Har inte hunnit med hälften av allt jag ska göra än. Har kommit på att det visst går att skjuta upp saker fast man ska resa. Allt utom resan. Och har hamnat i tidningen igen, denna gång i Svenska Handelskammarens tidning Focus som görs i Estland. Kolla sid 23-24 här. Verkar som om jag har min fejm-vecka. Blev intervjuad av Aftonbladet häromdagen också. Och är en Malin-favorit :-) Ja Jisses. Åter till packa-fixa-trixa...

Opackad

Startar resan till Sverige om mindre än 24 timmar. Ska innan dess hinna svara på tre distanskursbrev, ge ett utlåtande på en roman (jodå, har hunnit läsa den), förbereda en helsidesannons till en engelsk tidning, duscha, hämta mitt bibliotekskort, leta efter en julklapp jag inte hittade igår, svara på en massa mail som högat upp sig, tvätta en 30-graderstvätt (måste köpa tvättmedel först, jämrans, men då kan jag köpa lunchbrödet också), leta upp adresser till 10 mottagare som ska få paket på posten, laga lunch, ringa fyra viktiga samtal, skriva ett nyhetsbrev, byta sängkläder, coacha en författare, ha avskedsmiddag med några vänner på smaskiga Bordello, gräva fram väskorna ur pilotkojsdjupet, rensa ur kylskåpet, packa...

En lugnare dag än vanligt, tro det eller ej :-)

Men känns ändå lite stressigt eftersom det plötsligt inte går att skjuta upp något. En resa skapar en definitiv deadline. Hu, borta en hel månad från mitt kreativa hörn i båten. Men jag längtar efter att få rita upp planer i mitt A3-block i stugan på Ljusterö. Ett sådant har jag inte plats med här.

Nästa gång skriver jag från ett helt annat hörn.

Deckare på plats

I Expressen kan du just nu testa dina kunskaper om på vilka platser svenska deckare utspelar sig. Noterar att hela 91% har svarat rätt på Camilla Läckberg-frågan.

Frågan är vilken som blir nästa deckarort? Är det viktigt att etablera en plats i boken? Eller är det som Marie Peterson skriver i debatten om obegripligt klassa deckare "att ortsnamnsplaceringar numera är så skamlösa att man kan tro att böckerna sponsras av Turistrådet"

09 december 2008

Julklappar!!

Ska bara jobba ett par timmar till idag och sedan ge mig ut på julklappssafari i storstaden. Måste tyvärr till Oxford street, en av julklappsönskningarna finns bara där. Vi koncentrerar oss på barnen i år, blir nog inga klappar till de vuxna. Min man borde för övrigt befinna sig här efter den minnesvärda jul då jag fick en komposthink ...

"Det borde finnas en nättidskrift om deckare."

Jag hoppas att någon nappar på Bertil R Widerbergs uppmaning när nu Jury läggs ner! En nättidning låter som en bra idé tycker jag, skulle förmodligen kunna få större spridning eftersom deckarintreset fortfarande är stort men papperstidningen haft en ganska smal läsargrupp. Och som Bertil R Widerberg säger i DN - "det är ju kvinnor som läser mest, så det vore bättre om de också skrev". Any takers?

(nej, själv har jag inte tid, men jag kommer att bli en trogen läsare och gärna bidra med en eller annan artikel - vi har ju flera deckare på gång på förlaget)

08 december 2008

Bokförlagsspecial

I Företagarförbundets tidning Fria Företagare finns det i senaste numret ett antal artiklar om "de nya bokförläggarna". Inklusive en knäppis som startat förlag från segelbåten :-) (kolla sidan 43)

06 december 2008

ALF-författare i CS

Charlotta Rydholm - författare till Flykt, om så bara för en liten stund - har skrivit en kul krönika i Computer Sweden. Mer på samma tema återfinns förstås i boken.

04 december 2008

Fay-längtan

Jag är så glad varje gång det blir lite pys och ryk omkring Fay Weldons bok, som vi just arbetar intensivt med på förlaget. Senast är det Bokhoras Jessica som längtar till våren, då "En styvmors dagbok" ges ut och Fay själv kommer till Stockholm och Boksalongen. Jag längtar också, det ska bli lovely!

Plot-kalender

Plot Whisperer har startat en "National Plot Writing Month" i december, speciellt inriktad på att få stil på färdigskrivna råmanus. Det ser dock ut som om man kan ha nytta av informationen även om man är mitt uppe i, eller inte har startat, sitt skrivarprojekt.

What: Craft a draft of your work into a novel, memoir, screenplay in a month’s time.

Who: Anyone who has written a draft of a novel, memoir, or screenplay and is now ready to craft the project into a coherent piece worthy of publication.

Why: The first draft of any writing project is considered the generative phase. The muse is often responsible for much of the generative phase. The writer acts as a conduit and allows the inspiration to come through onto the page. The generative phase is all about getting the words on the page.At the end of the generative phase, a writer is often faced with a manuscript full of holes and missteps, confusion and chaos. This is part of the process in that editing in the generative phase risks stifling the muse, which often results in stagnation. When a writer completes the generative phase the real work begins—crafting the words into a coherent story.

This is where National Plot Writing Month comes into play. Läs mer....