16 oktober 2007

Kursnyhet i Sevilla

Det här blir jättekul - den kursen ska jag försöka gå själv, faktiskt!


FEATUREJOURNALISTIK & FOTO

Proffsiga, rutinerade och supertrevliga journalist- & fotografkollegorna Pia Lundgren och Theresia J Köhlin kommer att hålla en kurs tillsammans i Sevilla, 8-15 mars 2008.

Pia är journalist och redigerare på Tara, Theresia är fotograf som jobbar åt många tidningar - ofta gör de reportagejobb tillsammans.

Kursinnehåll:

Presentation av vad reportage innebär, hur man vinklar och varför. Vi lär ut disposition och komposition av text och bild och ger exempel på hur man kan bildvinkla ett reportage, både bokstavligen och genom metaforer. Korta textövningar och redan första dagen en enkätövning där deltagarna får ge sig ut i par. En ställer frågor och skriver ihop svaren och den andra fotar enkätpersonerna.

Sedan kommer vi raskt in på den första av två större reportageövningar som är tänkta under veckan: Personporträtt med text och bild. Somliga deltagare kanske enbart vill ägna sig åt skrivande eller fotografering – då löser vi det också, men tanken är att de får prova både och.

Den andra stora reportageövningen är att hitta någon intressant person, fenomen, eller händelse, men lägga till betydligt mer miljöskildring i såväl text som bild.Vi har också ett antal kortare textövningar som definitivt kan berikas med foto, men som inte kräver det.

Vi kommer att prata om samspelet mellan reporter och fotograf. Hur det funkar att jobba som par och som ensam journalist eller fotograf.

Mer om kursen kommer att finnas på http://www.ordenrunt.se/ från tisdag eftermiddag.


Hellre en sån i julklapp än Fåfängans ring, tror jag :-)

Inga kommentarer: