Jag är så glad idag. Tillbaka i Istanbul, där jag tillbringade 4 veckor i våras. Som jag har längtat. Vi stannar väl en vecka eller så, nu med egen båt. I marinan finns trådlös internetförbindelse, som funkar ibland och det är ju kul att "finnas till" igen :-)
Vi har seglat bland grekiska öar och ankat i små turkiska vikar senaste veckorna, det har varit mysigt men en aning frustrerande att inte kunna kolla mail osv.
Också glad för att det nu går att förbeställa Skrivarkalendern 2007. Gör det :-) ! Det blir både en bok/kalender som du kan boka dina möten i och ha med i väskan, och en websida.
Här en sammanfattning av innehållet:
januari - Att komma igång
Hur svårt är det egentligen att komma igång? Finns några knep? Eva Dahlgren berättar om skapandeprocessen och värdet av att skriva en "färdbok".
februari - Kreativitet och vad som händer i processen
Bengt Renander arbetar som kreativitetscoach och har skrivit flera böcker om hur vi fungerar när vi är kreativa. Han menar att vi passerar tolv känslolägen när vi skapar.
mars - Inspiration
Inspirationen kommer inte inflygande genom fönstret, säger vi. Roger Forslund är en av grundarna av NAFS, ett skrivarforum på Internet. Han arbetar med sitt första romanprojekt och berättar hur han hittar flödet.
april - karaktärer och handling
April är deckarmånaden. Deckarförfattaren Elisabeth George menar att det är genom karaktärerna vi minns handlingen i en berättelse. De är viktiga, inte minst i en deckare. Vår svenska deckardrottning, Camilla Läckberg, berättar om sina framgångar och att skapa sin egen lycka.
maj - dialog och gestaltning
Den här månaden tjuvlyssnar vi på verkligheten. Hur låter det när vi pratar egentligen? Om "tala är silver, tiga är guld", hur gestaltar man tystnad i en dialog?
juni - magi i miljöer
Psykologen och författaren Åsa Nilsonne skriver aldrig om en plats hon inte har besökt. I juni öppnar vi ögonen, piggar upp sensorerna och uppmärksammar miljöer omkring oss.
juli - Trovärdiga detaljer
Sommar. Skönt. På något sätt blir vi mer mottagliga för sinnesintryck när vi slappnar av och är i nuet. Copywriter Dan Linder skriver dygnets alla timmar och samlar alla sina intryck i anteckningsböcker, från knappar på rockslag, doftstråk, till fransar längst ner på jeansen.
augusti - att ge och ta kritik
Det finns en mängd skrivarforum på Internet där man kan kommentera varandras texter. Överallt ropar man efter konstruktiv kritik. Ska det vara så svårt? Poeten Emma Lindquist är en uppmärksammad skribent på poeter.se och har fått både ris och ros.
september - att skriva självbiografiskt
Sten O Andersson och Mikael Vestlin skriver sina liv. I Mikaels fall har det blivit en självbiografisk ungdomsroman, "Krockad". "Om man berövar människan hennes sagor gör hon egna, troligen om sig själv" har någon sagt. Hur självutlämnande kan man vara i sina texter?
oktober - experimentera
Galenskaper är nyttigt. Att gå utanför sin box. Göra tvärtom, ifrågasätta, utmana sig själv. Bob Hansson gör intryck och är övertygad om att man kan förändra världen med poesi.
november - sagor och myter
Både vuxna och barn behöver sagor. Om vi tittar riktigt noga hittar vi myter och sagoteman i var och varannan film, såpa eller roman. "Jag skriver för barnet i mig själv" lär Astrid Lindgren ha sagt. Den 14:e november 2007 är det hundra år sedan hon föddes. Ylva Wallin skriver om alternativa sätt att vara tjej, som hockeymålvakten Alex.
december - slutet är början
"Något måste dö för att något nytt ska födas" säger författaren Lotta Lundberg. Fyra romaner senare vet hon hur det känns att sätta punkt och gå vidare. Tänk om allt går i cirklar, som i en uppåtgående spiral? Man känner igen utsikten, men kan man överblicka mer?
Ransom time
1 år sedan